Gazdag őszi eseménysorozattal várják a magyar érdeklődőket a Szlovák Kulturális Napok keretében Magyarországon. A szlovák kultúra kiemelkedő képviselői érkeznek több vidéki városunkba és a fővárosba, hogy széles körű – jazzt, folklórt, fotót, balettet bemutató – műsorukkal ismertessék meg a nézőket. Nem marad ki a tradicionális szlovák konyha kínálata, és persze egyes művészeti ágak mellett a turizmus ismertetése sem – mondta az esemény sajtótájékoztatóján Ildikó Siposova, a budapesti Szlovák Intézet vezetője. Az intézet kiállítótermében október 6-tól tekinthető meg november 6-ig Karol Kállay fotóművész kiállítása, október 10-én, Szarvason szlovákiai néptáncegyüttesek lépnek fel, október 12-14. között az Uránia filmszínházban szlovák filmeket vetítenek, november 3-án a Pesti Színházban szlovák színházi előadás lesz. Novemberben Martin Valihora jazzkoncertje várható, ahol pop-rock- és fúziós zene is szórakoztat. Sona Jelinkova, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője kiemelte, hogy a kultúra és a turizmus kézen fogva jár, mindkettő feladata az élmény kínálása. Január óta minderre csak virtuálisan volt lehetőség, és tapasztalhattuk, nem tudunk egymás nélkül élni.

Budapest és Pozsony nagyon közel van egymáshoz. Sőt a szlovák főváros három országból is könnyen megközelíthető, Ausztriából és Csehországból ugyancsak. 20-25 nagy programmal várják évente a vendégeket. Mint Frantisek Stano, a Pozsonyi Régió Területi Idegenforgalmi Szövetség igazgatója ismertette, a pandémia hatása még most is tart, bár sok új fejlesztés történt. A szlovák fővárosból csillagtúraként mindenhová könnyen el lehet jutni. Tavaly a belföldi turizmus működött. A kilenc éve sorra kerülő koronázási ünnepség mellett most Cirill és Metód utat szerveznek: a szláv kereszténység terjesztésére érkezett két, IX. századi szerzetes emlékére. Pozsonynál történik az Eurovelo 6 és 13 kerékpárút kereszteződése, ez is vonzerő, valamint a hajózási lehetőségek és egyre inkább a borrégió. Épülnek hidak, a Pálffy kastély rekonstrukciója rövidesen befejeződik.

Julius Buday, a Pozsonyi Idegenforgalmi Szövetség PR szakembere felhívta a figyelmet arra, hogy a pandémia ellen beoltottak beléphetnek az országba. Néhány érdekességet is sorolt: fotókiállítás készült a 70-es-80-as években alkotott képekből, amelyeket most az eredeti helyszíneken lehet látni, a város 17 pontján. A Danubiana Modern Művészeti Múzeumban az állandó mellett négy időszaki kiállítás is várja a látogatókat. Az épület maga is egy hajóra hasonlít. Pozsony napjainkra modern nagyváros, ahová a világhírű építésznő, az iraki Zaha Hadid is tervezett épületet. A kerékpárosok részére készültek térképek. A gyerekeket a csodák palotájához hasonló múzeum várja.

A pozsonyi konyha a magyar, az osztrák és a szlovák tradíciókat ötvözi. A tájékoztatón megkóstolhattuk Fejes Rudolf somorjai séf finom ételeit, a két módon, juhtúróval, illetve szilvalekvárral töltött derelyét, haluskát, sztrapacskát, töltött káposztát és a házi süteményeket.

Hajós Anna