Míg Oroszországban a belföldi turizmus köszöni, viszonylag jól van, a kiutazó ezernyi problémával küzd. Ezek megvitatására hívott össze egy szakmai kerekasztal-beszélgetést a vezető utazásszervezők részvételével az Amadeus oroszországi képviselete.

A résztvevők egyben biztos, hogy egyetértettek, nevezetesen abban, hogy a turizmust alapjaiban változtatta meg a COVID-19 járvány, ezért a piac szereplőinek gyökeresen kell megváltoztatnia az eddigi startégiáját. Amiben már közel sem osztozott minden résztvevő, az az optimizmus a jövő tekintetében.

Az Amadeus oroszországi felmérése szerint a válaszadók 92%-át aggasztják a határátlépéssel és a nemzetközi repüléssel kapcsoltban a járványhelyzet miatt kialakult problémák. A válaszadók 48%-a potenciális veszélyforrásként értékeli a repülőtereken és a nagyobb pályaudvarokon összegyűlő tömeget, 84%-uk pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy a célországban adott esetben a pihenés első napjait karanténban töltse. A konkrét problémák mellett az oroszokat az is visszariasztja, hogy sok esetben úgy érzik, nincs elegendő információjuk arról, milyen feltételekkel léphetnek be egy adott országba, illetve hol és milyen biztonsági szabályok vannak életben a COVID-19 kapcsán.

A gyorsan változó környezet nemcsak az utazóknak, de a turisztikai piac szereplőinek is komoly kihívást jelent, egyben fékező erőt is. 2021 év elején az előző év azonos időszakához képest 80%-os volt a visszaesés a kiutazó turizmusban. A kereslet szignifikáns csökkenése mellett az utazásszervezőknek meg kell birkózniuk a folyamatosan változó adminisztratív előírásokkal is.

Az esemény résztvevői abban is egyetértettek, hogy csak azoknak van esélye megmaradni a piacon, akik az állandóan változó környezethez rugalmasan tudnak alkalmazkodni, illetve maximálisan személyre szabott szolgáltatást tudnak nyújtani az ügyfeleiknek. Ez utóbbi egyik kiemelkedően fontos tényezője, hogy az ügyfél biztonságérzetét azzal is fokozzák, hogy folyamatosan biztosítják számára az utazásával kapcsolatban szükséges információkat. Ez azért is nagyon fontos, mert az Amadeus felmérésében részt vevők 85%-a érezte úgy, hogy az utazási irodától nem kapta meg a megfelelő információs támogatást. Ez csak akkor oldható meg, ha a szolgáltatók olyan internetes platformokat fejlesztenek, ahol az utas 24 órában eléri az úticéljára és az utazás közben érintett országokra vonatkozó aktuális információkat.

Bár fokozatosan nő azoknak az országoknak a száma, melyekkel helyreáll a légiközlekedés, ez még messze nem jelenti azt, hogy ezek az országok az orosz turistákat is készek fogadni. Így a schengeni térség országaiban csak Görögország, Bulgária és Horvátország engedi beutazni az oroszokat turisztikai céllal. Nyilván sokat lendíthet a helyzeten, ha a Szputnyik-V vakcinát több országban fogadják el. A szűk lehetőségek mellett tovább nehezíti az utazási irodák helyzetét Törökország váratlan lezárása, ami már eddig 25 milliárd rubel veszteséget okozott az irodáknak. Az egyetlen biztató tény, hogy az utasok 69%-a nem törölte a foglalását, hanem későbbi időpontra tette át, 15%-uk pedig a törökországi utazás helyett egy belföldi úticélra foglalt át.

Szegedi Andrea

Fotó: Pixabay