Tavaly Horvátországban a statisztikák szerint 20,6 millió beutazó 108 millió vendégéjszakát töltött. A számok mindkét területen növekedést mutatnak 2022-höz képest. A Horvát Idegenforgalmi Közösség adatai szerint a magyarok több mint 3,5 millió vendégéjszakán át tartózkodtak ott, 17 százalékkal többet, mint az előző évben, sőt az eddigi legjobb évhez, 2019-hez képest is 10 százalékkal nőtt ez a szám.

Kristjan Stanicic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója leszögezte, hogy országa továbbra is az egyik legvonzóbb uticél. Ez megmutatkozik a turisztikai eredmények mellett az idegenforgalmi bevételekben is, amelyek várhatóan szintén rekordot döntenek. Figyelembe véve a küldő országok helyzetét, a átfogó politikai és makrogazdasági körülményeket, várható, hogy 2024 kihívásokkal teli lesz. A promóciós és kampány tevékenységekkel kívánják fenntartani a versenyképességüket.

A legtöbb vendégéjszakát, 30 milliót Isztriában mérték, ez kétszázalékos növekedés. A második Split-Dalmácia, 20,2 millióval, a harmadik a Kvarner 18,5 millióval, egy százalékos többlettel. Zadar megye 15,2 millió, Dubrovnik-Neretva 8,6 millió, Lika-Senj 3,4 millió vendégéjszakával növekedett. Zágrábban 2,5 millió vendégéjszakát regisztráltak; ez 13 százalékos növekedés 2022-höz képest.

A magyar adatokat tekintve 728 ezer magyar beutazó érkezett Horvátországba, 21 százalékkal több, mint 2022-ben, és az eddigi legjobb évhez, 2019-hez képest számuk 13 százalékkal emelkedett. A vendégéjszakák száma meghaladta a 3,5 milliót. Februárban, májusban, októberben, novemberben és decemberben több mint 30 százalékos volt a növekedés 2022-höz képest. Látható, hogy a magyar turisták már egész évben felkeresik az országot, legyen szó városlátogatásról, kulturális kirándulásról, vagy aktív turizmusról. A kedvenc uticélok: a Kvarner régió mellett Isztria, Zadar és környéke és a Split régió volt. A Kvarner régióban megdőlt az eddigi rekord, több mint egymillió vendégéjszakát töltöttek ott honfitársaink. Isztriában 700 ezer, Zadar és Split 600-600 ezer éjszakát regisztrálhatott. További kiemelkedően látogatott helyszíneink voltak Crikvenica, Vir, Rovinj, Porec és Opatia, valamint Medulin.

A magyar turisták többsége, 65 százalék, magánszállást vett igénybe, ám a legnagyobb növekedést a szállodákban és a kempingekben tapasztalták. Mindkettőnél 19 százalékkal többet, mint 2022-ben. Közel százezer vendégéjszakát töltöttek a hajós turizmusban, és ez kiemelkedőnek számít.

A nemzetközi adatok összesítése szerint a Németországból érkezettek vendégéjszakáinak a száma volt a legmagasabb: 23,6 millió. A horvátok 13 millió éjszakát töltöttek el, őket követték a Szlovéniából, az Ausztriából, Lengyelországból, a Cseh Köztársaságból, Olaszországból, a Cseh Köztársaságból, majd a Magyarországról, Szlovákiából és Hollandiából érkezők. Decemberben is nőtt az érkezések és az ott töltött éjszakák száma. A népszerű uticélok között továbbra is Zágráb, Abbázia, Split, Dubrovnik, Porec, Rovinj és Zadar volt. Közel 90 ezer vendég köszöntötte az újévet Horvátországban, 12 százalékkal több, mint 2022-ben.

Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter kijelentette, hogy elégedettek a 2023-as turisztikai forgalommal és pénzügyi eredményekkel. Jó úton haladnak a sikeres egész éves turizmus felé, ami a fő stratégiai céljuk.

Hajós Anna