Budapesten, a Matild Palota Spago éttermében újságírók és utazási irodák képviselői számára tartott ismertetést Kristine Dzidziguri, Grúzia adjarai régiója turisztikai hivatalának igazgatója. A megjelenteket Tamara Liluashvili, Grúzia magyarországi nagykövete üdvözölte. A turisztikai hivatal igazgatója elsősorban a tengerpart, de főleg Batumi színes, érdekes kínálatát sorolta.

       Az ország területe több évezrede lakott, a történelmi emlékek mellett a modern kor értékei is jelen vannak. Grúzia közel 70 ezer négyzetkilométernyi területén mintegy négymillióan élnek a szubtrópusi éghajlat alatt. Jellemzőek a nemzeti parkok, az UNESCO védelem alatt álló értékek. A négy évszakos jelző is igaz, hiszen a hófödte hegyen síeléstől a tengerparti strandolásig, a nagy kirándulásokig, az ökoturizmus élvezéséig itt minderre lehetőség nyílik. Különlegesen így van ez a Fekete-tenger környékére, az adjarai régióra. Ennek nagy, központi városa Batumi, közel a török határhoz. Közel négyszázezer grúz él a régióban. Az ország második legnagyobb városában pedig egyszerre van jelen a múlt az építészetben és a táj szépségében, valamint a mai kor kívánalmainak magas szinten megfelelő új architektúrában és művészetben egyaránt. Mint az előadáson elhangzott, a terület egyike a világ biztonságos helyeinek.

Változatos növényzettel büszkélkedhet a Batumi Botanikus Kert, amelyet 1912-ben alapítottak. 108 hektáron Kelet-Ázsia, Észak-, és Dél-Amerika, Új-Zéland, Mexikó, a Himalája, Ausztrália és a Kaukázus mediterrán, valamint szubtrópusi növényzete díszíti. Batumi attrakciói közé tartozik a Delfinárium, ahol együtt lehet fürdeni is a bátrabbaknak a showműsor megtekintése után. A gyerekek örömére szolgál az akvárium és az állatkert. A tengerpart kiválóan alkalmas strandolásra. Ott látható az a különleges szoboregyüttes, a két szerelmessel, akiket a cári hatalom elszakított, de minden nap egyetlen alkalommal megmozdulnak, közelítenek egymáshoz, ám igencsak rövid az ölelkezés…

A főtér, a Piazza az elmúlt években a nemzetközi hangversenyekről vált ismertté és híressé. Fellépett itt Placido Domingo, Sting, Macy Grey többek között és a Sukhishvili nemzeti balett is. Napjainkban a legnevesebb szállodaláncok várják az üzletembereket és a turistákat; sok kongresszus helyszíne is a régió. Olyan népszerű programokat kínálnak, mint a kerékpáros turizmus, vagy éppen a madármegfigyelés, amely a harmadik legnépszerűbb ilyen helye a világnak. Sok a kemping, de kedveltek a falusi vendéglátóhelyek, szállások. A környék látnivalói között szerepelnek erődök, templomok, kilátók és kedvelt a kaszinó is.

A gasztronómia szerepe sem elhanyagolható. Kezdve a kiváló konyakjukkal, borukkal és ételeikkel. A hagyomány szerint itt készült bor elsőként a világon, mintegy Kr. előtt 6000-ben; az agyag amforákat ma is használják, ebben kapja meg különleges aromáját az ital. Az éghajlat is megfelelő volt ehhez már akkor is. A dió, mint alapanyag szinte mindenben használt, népszerű, még a konyakban is. A hacsapuri, a csurcsela, vagy a sokféle halétel a magyarországi grúz éttermekben is kedvelt fogás.

Az ország égiközlekedésének legfontosabb szereplője számunkra a Wizz Air, amely közvetlen összeköttetést biztosít három óra alatt a magyar fővárosból Kutaisziba, ahonnan egy óra alatt el lehet jutni a tengerpartra busszal, vagy gépkocsit bérelve.

Hajós Anna