Egyedülálló, Braille írású kiadvány született Trencsénben. „A történelem érintése” című brosúra a trencséni megyében található várak, várromok és kastélyok leírását tartalmazza. Ezzel a régió gazdag történelmi örökségét kívánták közelebb hozni a vakokhoz és gyengénlátókhoz. A különleges kiadványok a Trencsén megyei turisztikai és információs irodákban, valamint a kiválasztott várakban – trencséni vár, csejtei vár, Beckó vára – kerülnek elhelyezésre.

Nagyszombat (Trnava) meghatározó pontja a Szentháromság téren álló közel hatvan méter magas torony, amely most „A Városi torony mindenkié” című projekt segítségével ősztől hozzáférhetőbbé és érthetővé válik a látás-, és hallás sérült látogatók számára. Beszélő érintő könyv és 3D modellek kerülnek kialakításra a nagyszombati régió műemlékeiről, szóbeli magyarázat kíséretében. A toronyban videók tolmácsolják a paneleken található információkat szlovák jelbeszédre, és egyéb elemekre a hallássérült látogatók számára. A látássérülteket segíti a beszélő érintő könyv, amely bemutatja a régiót, és Nagyszombat és környéke legérdekesebb épületeit. Audió magyarázat kíséri az „olvasó” kezét a dombornyomott lemezeken. Szerepel a tervek között az angol és a német fordítás is.

A projekt következő része a régió műemlékeinek háromdimenziós modelljei kialakításával foglalkozik a fotometria, a 3D modellezés és 3D nyomtatás segítségével. A kialakításnál először az épület aktuális állapotát dokumentálják sok száz fénykép segítségével, majd digitális modellé alakítják szoftverrel. A terveikben szerepel az angol és a német nyelvre fordítás, valamint a Braille írással megjelenítés.

Hajós Anna