December 28-án, az év utolsó szombatján – együttműködésben a BKV-val – izgalmas és rendhagyó programmal készül a ferihegyi Aeropark Repülőmúzeum. Idén már nem csak a Malév arculatát viselő legendás autóbuszflotta vonul fel, hanem a konvojhoz csatlakoznak a repülőtéri oldtimer járművek is. Kipróbálható lesz továbbá az a különleges, egyedi berendezésű tárgyalóbusz is, amely idén került a Honvédségtől a múzeumot működtető Légiközlekedési Kulturális Központhoz.

A különleges konvoj az Aeroparkból indul a Dózsa György útra, miközben az utasok és az érdeklődők a város több nevezetes pontján fotózhatják a ritka járműveket. Ezt követően az autóbuszok és az oldtimer személyautók visszatérnek az Aeroparkba, ahol minden jármű a korban hozzáillő repülőgép mellé parkol. Közben régi történeteket mesélő pilóták és utaskísérők várnak mindenkit a történelmi repülőgépek fedélzetén. A délutáni órákban a konvoj 180 perces repülőtérlátogatásra indul, melyen bemutatják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér belső kulisszatitkait, és lehetőséget biztosítanak a járművek egyedi helyszínen történő fotózására. Majd alkony után, egy igazi retro-hangulatú kirándulás következik Budapest utcáin.

A Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) 2014-ben váltotta ki a szükséges hatósági engedélyeket belföldi és nemzetközi személyszállításra, ezért a repülőtéren belül történő túrák mellett korlátozott mértékben, eseti jelleggel speciális különjáratokat is üzemeltetnek. Az LKK fő buszos tevékenységi köre természetesen a repülőtérlátogatások köré épül, de korlátozott mértékben lehetőség van ezeket a gyönyörű járműveket bérbe is venni. A különleges, a ferihegyi repülőtér történetéhez szorosan kapcsolódó klasszikus autóbuszok teljes felújításon estek át, és magas komfortfokozatot nyújtanak az utasoknak.

Az LKK az Aeropark üzemeltetése mellett, folyamatosan restaurálja a magyar légiközlekedés meghatározó földi járműveit is. Céljuk az, hogy a különböző repüléstörténeti korok forgalmi előtereinek látványvilágát, az egykori repülőtéri autókat és földi kiszolgáló eszközöket minél élethűbb módon rekonstruálják.

Egyik legnépszerűbb autójuk, a repülőgépek földi mozgását segítő, „Follow Me” Wartburg 2014 őszén készült el, a nyolcvanas évek elejének színmintájának megfelelően. A munkák során a legnagyobb kihívás az Ikarus irányjelző lámpákat is tartalmazó, működő „fényhíd” elkészítése volt, de az eredeti URH rádió felszerelésére is méltán lehetnek büszkék.

A Wartburgokat váltó Volkswagen Polo marshaller autót gyakorlatilag félig a föld alól ásták ki. Mivel egy évtizedig senki nem törődött a muzeális értékű, különleges járművel, a kocsi tengelyig volt a földbe süllyedve, soha nem szellőzetett belsejében pedig évek óta számos darázs-család lakott. A Polo jelenleg az Aeropark aktív, belső járműve, melynek eredeti fényhídja is hibátlanul üzemel. A magyar járműgyártás történetét is bemutató hagyományőrzésben és értékteremtésben, 2016 óta az LKK partnere a BKV Zrt is.

Földesi László

Fotó: Aeropark