A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselete érdeklődő magyar utazásszervezők és utazási irodák számára üzleti találkozót szervezett horvát szállodavállalatok és utazási irodák képviselőivel. A Hilton Garden Inn Budapest City Centre konferenciaterme zsúfolásig megtelt mindkét oldal résztvevőivel. 63 magyar cég munkatársai találkozhattak 27 horvát idegenforgalmi szakemberrel, hogy a következő év legfontosabb területeivel, lehetőségeivel megismerkedhessenek. Az eddigi hónapok statisztikai adatai bizonyítják, hogy a magyarok nagy számban és szívesen nyaralnak Horvátországban, különösen kedvelt az ottani tengerpart. Sikeres a gazdag történelmi és kulturális örökség, és nagy a természeti szépségek vonzereje. Nemzeti parkok, világörökségek, gasztronómiai érdekességek egyaránt részei az ottani programdús nyaralásnak. A Croma Tours és a Vir sziget képviselőivel beszéltünk, ők hogy látják, milyen élmények várják a magyar turistákat.

Tomislav Cordasic igazgató és Klara Ujcic Croma Tours

Tomislav Cordasic igazgató és Klara Ujcic, a Croma Tours részéről elmondta, a workshopon új kapcsolatok kialakítására törekszenek új és régebbi magyar partnerekkel. Egész Horvátországban kínálnak szállást és idegenvezetést, csoportoknak magyar nyelven. Úgy tapasztalták, a magyarok kedvelik a privát apartmanokat, de a szállodákat is. A legnépszerűbb kirándulóhely a Plitvicei tavak, illetve szárnyashajóval Velencébe, valamint az a fajta hajókirándulás, amely során a hajó fedélzetén sütik meg a frissen fogott halat, és piknikeznek. Cégüknek képviselete működik a lovrani és abbáziai székhely mellett Dubrovnikban, Split, Trogir és Sibenik városában.  Általában hét napot töltünk az országban, szombaton van a váltás, bár ők nyitottak más megoldásra is. Ősszel a magyar csoportok a fesztiválokra, ünnepekre érkeznek. Volt mandarinszüret, gesztenye ünnep, várhatóan sikeres lesz jövőre ismét a rijekai karnevál. A magyarul kitűnően beszélő igazgató elárulta, édesanyja 75 évvel ezelőtt nyaralni érkezett Nyíregyházáról ide, és a szerelem itt tartotta Horvátországban.

Mate Culina és Srdan Liveric

Vir szigete már azért is különösen érdekes, mert nagyon sok magyar tulajdonban lévő apartman épült itt. A települést híd köti össze a szárazfölddel, 22 kilométerre fekszik Zadartól, ahol repülőtér van. Gépkocsival is könnyen megközelíthető, Budapestről négy óra alatt elérhető. Osztrák és magyar a legtöbb vendég. Miután hajózási útvonalak haladnak el mellette, a XIX. században világítótornyot építettek, amely az Adria keleti partján a legnagyobbak közé volt sorolható, és ma már ötcsillagos szállodaként várja a vendégeket. Számtalan sportolási lehetőség biztosított. A helyi turizmus munkatársai, Mate Culina és Srdan Liveric elmondták, különleges helyszín ez a „kétarcú sziget”, egyrészt 80 százaléka lakatlan, a többi pedig régi és újépítésű, sűrűn lakott. 5000 az állandó lakosok száma. Keverednek a hagyományos elemek a legújabbakkal: egyszerű halászbárkák és luxushajók, rendezett, 30 kilométernyi kavicsos strandok és érintetlen homokos tengerpart, kiépített kerékpárút, aktív turisztikai lehetőségek egyaránt megtalálhatók. Az ide érkező nyaralók 40 százaléka magyar. Vonzó a sok sétahely, a családok és az idősebbek mind megtalálhatják a számukra kellemes időtöltésre alkalmas részt. 2000 apartmanban 15000 ágy várja a nyaralókat. A szezon ünnepélyes megnyitójára mindig június 1-vel kerül sor. A közeli szárazföld érdekessége, hogy hat kilométerre található Nin, az óhorvát királyi város, amely az egyik legjelentősebb régészeti lelőhely az országban. 3000 éve lakott ez a település, római templom maradvánnyal, egy Júdás ezüstpénzzel, mozaikokkal, a világ legkisebb székesegyházával, koronázó templommal és óhorvát múzeális hajóval.

Hajós Anna