November 7-én megnyílt az Európai Unió DiscoverEU elnevezésű programja, mely lehetőséget kínál az európai fiataloknak, hogy ellátogassanak az unió egy vagy több másik országába, és életre szóló élményekkel gazdagodjanak. A 18 éves résztvevők elsősorban vasúton utazva (kivételes esetekben, pl. szigeteken vagy távoli területeken élők esetében más közlekedési eszközökkel is), élve az EU-n belüli szabad mozgás lehetőségével, felfedezhetik Európa változatos tájait és érdekes városait, a kontinens kulturális örökségét és történelmét, miközben utazásuk során új barátokat szerezhetnek.

Az elmúlt években háromszázezer fiatal jelentkezett a programra, közülük ötvenezren tudtak élni az ingyenes vonatbérlet nyújtotta utazással. A Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés. Az ingyenes program keretében most több ezer európai, köztük több száz magyar fiatal juthat ismét ingyenes európai vonatbérlethez és utazhatja be vele az uniós tagállamokat.

A 2018. júniusi pályázati forduló óta csaknem ötvenezer fiatal kapott utazási igazolványt. A mostani jelentkezési időszak 2019. november 7-től 2019. november 28., csütörtök, közép-európai idő szerint déli 12 óráig tart. A részvétel ezúttal is életkorhoz kötött: most azok az uniós tagállamban élő fiatalok pályázhatnak, akik 2001. január 1. és 2001. december 31. között születtek (e két dátumot is beleértve).

A jelentkezőnek a DiscoveyEU honlapján meg kell adnia többek között az érvényes személyazonosító igazolványa vagy az útlevele számát is. Lehetőség van csoportos jelentkezésre is, de az együtt utazók maximum öten lehetnek, és a csoport minden tagjának teljesítenie kell a részvételi feltételeket. A sikeres pályázók utazási igazolványt kapnak, amellyel legalább egy és legfeljebb 30 napig utazhatnak majd Európában 2020. április 1. és 2020. október 31. között.

Földesi László

Fotók: DiscoverEU