A Petőfi Irodalmi Múzeum a költő születésének 200. évfordulója alkalmából vándorkiállítást indított, amely közel egy éven át számtalan településre megérkezett. Első állomása a költő szülővárosa Kiskörös volt. Az utazó kiállítás célja, hogy mind itthon, mind a határainkon túl élményszerűen juttassa el Petőfi életművét, és ismertesse életútját.

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, jelezve a képzeletbeli utazás egy-egy állomását. Ilyen az édesapa, Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy a billiárd dákó, amelyet a Pilvax kávéházban használt Petőfi. A relikviákhoz egy-egy kiemelt vers is tartozik, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen bemutatják a költő életének legfontosabb állomásait. Mindezek felfedezésekre, kutatásra ösztönzik a látogatót. Elhangzanak az „Úti jegyzetek” Patkós Márton színművész által és a János vitéz részei.

Ott lesz Petőfi első közzétett arcképe, amelyet Barabás Miklós festett 1845-ben, és a képet közlő Pesti Divatlap. Megtudható, hogy látta Jókai a barátja képét. Végül látható az 1847-ben megjelent Petőfi összes költeményei című kötet. A záró részben a költőről szóló idézettek olvashatók. A busz hátsó részében egy digitális kollázs van a Petőfi relikviákból, próbára téve a látogatók megszerzett tudását.

Az utazó kiállítás szeptember 12-től 15-ig Debrecenben, a Déri Múzeum előtt áll. A regisztrált csoportok 8-tól 16 óráig, az egyéni érdeklődők 16-tól 18 óráig látogathatják a Petőfi buszt.

Hajós Anna

Fotó:Wikipédia