A szentendrei Vinczemill Műhely Galériában 2023. szeptember 3-án nyílt meg Malasits Zsolt győri festőművész kiállítása. A tárlat két hónapig látogatható munkanapokon 8-17 óra között.

Ma Magyarországon egy, a képzőművészetekért rajongó ember, legkevésbé sem panaszkodhat. A Szépművészeti Múzeumban Csontváry Kosztka Tivadar kiállítása sokakat ösztönzött arra, hogy rászánják magukat egy szicíliai utazásra. Letűnt idők nyomában barangolhattunk Gulácsy Lajos képeivel a Nemzeti Galériában, Pécsen a Montmartre-i mulatók hangulatát Toulouse-Lautrec képei idézték meg, de már most alig várjuk a Renoir-kiállítást. És akkor a kisebb galériák kínálatáról még nem is szóltam!

Ezek után bevallom becsülettel, leginkább barátok kedvéért és Szentendre iránti rajongásom miatt mentem el a Vinczemill Műhely Galéria megnyitójára. Az Anna utca 16. szám alatti Galéria udvarára belépve ismerős arcok köszöntöttek. Nem a házigazdát, de még csak nem is a festőt ismertem – ez nyilván az én hiányosságom, bocsájtassék meg nekem -, hanem a kert kőkerítésének a faláról néztek rám ismerős arcok. Kiderült, nem véletlenül, a házigazda rajong a szobrokért, a nyíregyházi Örökváltság-emlékoszlop alkotója, Nagy Sándor szobrászművész által készített szoborfejek köszöntöttek. Nyíregyháziként azonnal otthon éreztem magam, megismerkedve a Galéria tulajdonosával, Vincze Lászlóval, és a művésszel, Malasits Zsolttal, tudtam, hogy Szentendre újra meg tudott lepni.

Bár Vincze László papíripari mérnökként aposztrofálja magát, valójában nemcsak rajongója a művészeteknek, de művelője is; műhelyében 2 ezer éves kínai hagyományokon alapuló technológia szerint készít valódi kézzel merített papírokat. Malasits Zsolt azon ritka szerencsések közé tartozik, akivel a sors nem szűkölködött a tehetség kiosztásakor. Szobrász- és festőművész, akinek cseppet sem okozott gondot, hogy a saját tárlatának a megnyitóján egy igazán jót zenéljen, az meg már csak kis színes, hogy a legutóbbi tárlatát Helsinkiben ő maga nyitotta meg finn nyelven.

A két ember művészetének a találkozása látható most a Vinczemill Galériában. A merített papírt már megérinteni is gyönyörűség, puha, mégis van tartása és gazdag a textúrája. Malasits Zsolt képei a nők, a teremtés és a mindenség dicsérete. Jellegzetes szín- és formavilága, női arcai Vincze László kézzel merített papírjain jelennek meg. Ahogy a festőművész mondta: „A festővászon megtartja a festéket, a papír magába engedi és dolgozik vele.” Egy 2 ezer éves hagyomány és az erős és tiszta hit találkozik ezekben a festményekben. Őszintén ajánlom a kiállítás megtekintését mindenkinek, de különösen a hölgyeknek. Nézve ezeket a képeket, igazán jó nőnek lenni!

Szegedi Andrea

Fotók: Vincze Máté

Plakát: Panda Ákos