Bad Ischl és a Salzkammergut régió az észtországi Tartuval és a norvég Bodoval együtt 2024-ben Európa kulturális fővárosa lesz. Az osztrák felső-ausztriai régió alpesi hegycsúcsaival, 70 tavával és sok-sok kilátójával, üdítő levegőjével, valamint a sóbányászat hagyományával várja az ide érkezőket. Mintegy háromezer évvel ezelőtt már ismert volt a régió sóbányászata, természeti szépsége, és az úgynevezett „hallstadti” kultúrája révén. Több mint 180 különleges rendezvény, helyi és nemzetközi programokkal és művészekkel várja az ide látogatókat. Bár az ünnepélyes megnyitó 2024. január 20-án lesz, a felvezető események, koncertek, balett, népitánc, színház és sport, már megkezdődtek.

A „hallstadti kultúra” régészeti feltárása során több mint 900 kora-vaskori, Kr.e. 750-450 körüli sírt találtak, köztük úgynevezett kamrasírokat, bennük vasfegyvereket, lovat, kocsit. (A kelták nálunk is hagytak ilyen emlékeket, például halomsírokat találtak Százhalombattán, ahogy erre a település neve is utal)

Bad Ischl klimatikus gyógyhely, amely kiváló levegője mellett arról is híres, hogy Ferenc Józsefnek itt volt a klasszicista stílusú nyaralója, ahol évtizedeken keresztül a nyarat töltötte. Sőt itt ismerkedett meg Wittelsbach Erzsébettel, Sisivel, aki akkor 16 éves volt, a császár pedig 23. Eredetileg a nővérét akarták, hogy elvegye az uralkodó, ám változtatott a szerelem. A másik érdekesség, hogy nem túl messze van Ferenc József későbbi szeretőjének, Schratt Katalinnak is a villája.  Emléktábla jelzi, hogy hol nyaralt Johann Strauss, Brahms, Nestroy. Itt vett villát Lehár Ferenc, és itt is hunyt el. Ezért évente operett heteket tartanak. Több múzeum kínál látnivalót.

De érdemes felkeresni a közeli Salzberg sóbányáit, ahol a fehér sóoszlopok között kisvasút viszi az érdeklődőt. A csodálatos tavakat, télen a síelési lehetőségeket is sokan választják.

Hajós Anna

Fotó: Wikipédia