Szeptember 9-én, pénteken kezdődik meg az ország egyik legnagyobb, háromnapos repülős rendezvénye, a Szeged International Airshow (SZIA), ahol egy régi hagyományt gondoltak újra a dél-alföldi város repülőterén.

Az elmúlt évi nagysikerű rendezvény tapasztalataira építve, a szervezők a három nap alatt idén is három, egyedi tematikával készülnek. A repülőtér szeptember 9-én már 14 órakor megnyitja kapuit a látogatók számára, de az első nap leglátványosabb, az egész országban egyedülálló bemutatójára este kerül sor. Az „Éjszakai látványshow”, amely egy a művészetet és az élvonalbeli technológiát ötvöző drónos fényműsor, bizonyára mindenki számára emlékezetes élményt lesz. A zenére koreografált produkcióval gyakorlatilag egyedi történeteket mesélnek el a nézőknek, amikor Szeged égboltját egyszerre több mint száz drón festi majd színesre, de emellett természetesen repülőgépek, valamint a pirotechnikai elemek és fényjátékok teszik teljessé a látványt.

 

Szeptember 10-én, szombaton nagyszabású nemzetközi légprogrammal várják az érdeklődőket, amelyet a hazaiak mellett, több mint tíz másik nemzet pilótái mutatnak be. A tervek szerint bemutatkozik majd a Red Bull Helicopters, a Yak Association, a Hawks of Romania, a Silver Chicken, a Blanix Team, Marek Choim, Martin Graef, a CollMot Entertaiment és az olyan közismert hazai kedvencek, mint Besenyei Péter, Vári Gyula, Veres Zoltán vagy épp Coccolino bácsi. A rendezvényre várják a Magyar Honvédség Gripeneit is, amelyek a „Sunset Show” mellett egy különleges DEMO programmal is készülnek.

A rendezvényt szeptember 11-én a helikopterek zárják, a szervezők szerint ennyi forgószárnyas légijármű egyszerre még sosem volt Szegeden. A repülőtéren emellett, az időjárás függvényében testközelből is megszemlélhetők lesznek a Szeged fölött repülő hőlégballonok is.

Az ország egyik legnagyobb repülős rendezvényére a napijegy 4200 Ft (diákoknak és 65 éven felülieknek pedig 3900 Ft), de elővételben, a napijegyek mellett háromnapos bérletet is lehet váltani. 14 év alatt a rendezvény ingyenesen látogatható. A légiparádé mindhárom napja alatt természetesen lehetőség lesz sétarepülésekre számos népszerű repülőgép- és helikoptertípussal is.

Földesi László

Fotó: Szeged International Airshow