Az Ars Sacra fesztivál részeként, szeptember 19-én, a Szent István Bazilikában színes hangversenyen kerül sor a különleges hangszer megreformálása 125. évfordulójának ünneplésére. Két hungarikum, a tárogató és a cimbalom kap főszerepet és az Anima Musicae kamarazenekar segít tolmácsolni többek között a kuruc kor már-már elfeledett gyöngyszemeit ezen az estén.

   1897-ben, szeptember 15-én vették szabadalmi védettségbe a megreformált Rákóczi kori tárogatót, a legendás hangszer újkori változatát. Ezt az egész világon magyar hangszerként ismerik. Erdő Zoltán, Erdélyi Magyar Örökség díjas tárogatóművész hangversenysorozatot és fiataloknak interaktív bemutatót indított. A Rákócziak nyomában című sorozatra húsz olyan településen és iskolában került sor, amelyek a fejedelmi család egykori birtokai voltak, vagy fontos szerepet töltöttek be a 320 évvel ezelőtti szabadságharcban.

Ahogy a hangversenykörúton, most a Bazilikában is elkíséri a művészt barátja, Lisztes Jenő világhírű cimbalomművész. A kerek évfordulót szeptember 19-én ünnepi hangverseny zárja, ahol megszólalnak a kuruc kor dallamai tárogató, cimbalom és tizenhat tagú vonós kamarazenekar előadásában. Különleges érdekesség, hogy a művész családi örökségével, nagyapjától örökölt 120 éves tárogatóval lép fel, amelyet egykor, a Magyar Királyság idejében az első magyar hangszergyárban készítettek.

A rendezvény ingyenes, este 19 órakor kezdődik.

Hajós Anna