Október 31-én zárult az a kísérleti program, mely során az Austrian Airlines lehetővé teszi az utasai számára, hogy egyelőre Linzből és Salzburgból feladják poggyászukat a bécsi repülőtérre közlekedő vonatokon.

Az AIRail poggyászszállítási programot, amelybe az osztrák ÖBB vasúti üzemeltető is bekapcsolódott, augusztus 23-án indították el. A Materna IPS nevű számítógépes rendszer segítségével az utasok beszállókártyáit egy okostelefonnal szkennelik be, a poggyászcímkéket pedig egy mobil táskacímke-nyomtatóval nyomtatják ki. A poggyászokat ezután a repülőtérre szállítják az utasok számára, akik így elkerülhetik a hosszú bejelentkezési sorokat.

A mobil poggyászcímke nyomtatás segítségével az utasok a bécsi repülőtéren egyszerűen feladhatják csomagjaikat a 46 önkiszolgáló automata egyikén, míg a jegykezelésre 60 pult áll rendelkezésükre. Ezáltal az AIRail szerelvényeken érkező utasok számára nem csak gyorsabb és kényelmesebb poggyászkezelést biztosítanak, hanem egyben ösztönzik is őket arra, hogy vonattal utazzanak a repülőtérre. Bécs Scwechat nemzetközi repülőterén egy német informatikai szolgáltató cég 2016-ban telepítette az első önkiszolgáló Materna IPS-rendszert, melyek száma azóta folyamatosan növekedett.

A vasúttársaságok és a légitársaságok, illetve repülőterek együttműködése nem új ötlet. 2006 decemberében például a Svájci Állami Vasutak a Fly Rail Baggage szolgáltatás során, a zürichi vagy genfi repülőtérre érkezők csomagját automatikusan továbbították a kiválasztott svájci üdülőhely pályaudvarára, így az utasok mentesülhettek a cipekedés terhe alól. A szolgáltatásért – melyet bármely légitársaság utasai igénybe vehettek – 20 svájci frankot (kb. 12,5 eurót) kellett fizetni csomagonként.

Újdonságot jelentett továbbá, hogy a sílécek és a snowboardok – védőcsomagolással ellátva – szintén önállóan utazhattak a kiválasztott üdülőhelyre. Kivételt csak néhány eszköz (például a kerékpár) és a 32 kilogramm feletti csomagok képeztek. A visszautazás alkalmával a vendégek több mint 50 pályaudvaron jelentkezhettek be a repülőútjukra, ahol beszállókártyájukat is átvehették a kívánt ülőhelynek megfelelően. Az utazás végén pedig a feladott bőröndök és útitáskák a célállomás repülőterén várták gazdáikat.

Földesi László

Fotó: Flughafen Wien, ÖBB