Kilenc évvel ezelőtt helyi kezdeményezésként indult, majd országos érdeklődést kiváltó lett, napjainkban pedig már határon túlról is invitálja a vendégeket a Szarvasi Vízi Színház. A Körös vize felett áll a színpad június 14-től augusztus 19-ig, hogy akár ezer nézőt is elszórakoztasson egy-egy előadás.

A Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. által, a békéscsabai Jókai színház szakmai felügyelete mellett működő nyári színházban idén is neves sztárok lépnek fel, fővárosi, vidéki és határon túli társulatok előadásait lehet megtekinteni. A VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál és a Cervinus Művészeti Fesztivál gazdag kínálatát Budapesten, a Nemzeti Színházban sajtótájékoztatón ismertették a szervezők és a művészeti vezetők, valamint részt vett az eseményen Babák Mihály, Szarvas város polgármestere is. Megtisztelte a tájékoztatót Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.
Mint elhangzott, a 74 nap alatt műfaji sokszínűség jellemzi az előadásokat. Lesz operett, dráma, gyermek-, tematikus és ingyenes előadások sokasága. Az utóbbiakkal kapcsolatban Seregi Zoltán, a Vizi színház művészeti vezetője, aki egyúttal a békéscsabai Jókai színház igazgatója, leszögezte, több mint az előadások fele ide tartozik, mert felelősséget éreznek a minőségi kultúra közelvitelére a nézőkhöz. A vígjáték a listavezető: 15 komédia, zenés bohózat szerepel a repertoárban, operett, musical, történelmi játék, színmű és táncjáték is. Néhány közülük: Hatan pizsamában, Régi nyár, Az utolsó hősszerelmes, Alul semmi, My fair Lady, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Máriaőhadnagy, Macska a forró bádogtetőn. Lesznek koncertek és a Fővárosi Nagycirkusz előadásai is várják a nézőket. Sikerre számíthatnak a Vers a víz fölött sorozat, a dallal, tánccal, a filmmel, kedvencekkel, a Szarvasiak a víz fölött, illetve a Mellettem az utódom estek. Újdonságként idén kiegészül mindez a Sportolókkal a víz fölött programmal, amelynek során Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára beszélget neves sportolókkal: Biros Péter és Kis Gábor vízilabdázókkal, a gyorskorcsolyázó Liu testvérekkel, Csollány Szilveszter és Csisztu Zsuzsa tornászokkal.
Törekszenek a szervezők továbbá a szlovák nemzeti kultúra bemutatására, ebben hídként szerepelnek a kortárs szlovák színházi élet megismertetésében. Varga Viktor főrendező mondta: kövessék a szarvast!
A városba látogatók elhelyezése sem gond; mintegy 2000 nyaraló, két felújított kollégium méltányos árú szobái, négycsillagos szálloda gondoskodik erről. A környék látnivalói, az arborétum, a Körös-Maros nemzeti park, a cserkeszőlői és gyopárosi gyógyfürdő pedig kiváló nappali programot kínálnak. Június 14-én nyit Valach Mária jelmeztervező „Szárnyalásaim” című festménykiállítása a Szeparé kávézóban.
Hajós Anna