A Villány-Siklósi Borút Egyesület a térségben fellelhető helyi termékek védjegyrendszerének kialakítására törekszik. Így is hozzá kívánnak járulni azok népszerűsítéséhez, és a helyi ellátási láncokba történő erőteljesebb bekapcsolódásukhoz. A védjegy a termékkínálathoz ezzel egy biztosan minőségi szolgáltatói csoportot kapcsol.

A Villányi Borvidék már 2006-ban bevezette a villányi borok eredetvédelmi rendszerét. Ezt szolgálja a már jól ismert kikerics védjegy is.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület megalakulásakor kidolgozta a bor turisztikai szolgáltatások minősítési rendszerét, amely később szolgáltatásonként kezdte minősíteni – borászati, szálláshely és vendéglátás – tagjait. Ezek a rendszerek időnként megújulnak, felülvizsgálatra és tovább fejlesztésre kerülnek, hogy hatékonyan tudják betölteni szerepüket.

Most a garantáltan magas minőséget képviselő termékek harmadik csoportját kívánják bevonni a borvidéki termékpalettába, ezzel együtt a borvidéki kommunikációba, beépítve azokat a térség turisztikai, gasztronómiai kínálatába. Minden minősíteni kívánt helyi termékcsoport képviselőivel fórumot szerveznek, velük együtt végezve a „finomhangolást”. Az alap- és a minősítési dokumentumok megalkotója Dr. Szabó Géza, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, aki a Borút megalakulásakor a minősítési rendszer kidolgozásában is részt vett – mondta Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút elnöke.

Az eddig minősített helyi termékek: a Bock borászat kékszőlőmag olaja, mikro őrleménye és tablettája, Gere Attila pincészetének szőlőmag olaja, szőlőmag- és héj mikro őrleménye, Gere Tamás és Zsolt pincészetének természetes szőlőleve, az Olajütő Szociális Szövetkezet hidegen sajtolt olajtermékei, Szarkándi László levendula és bodzaszörp termékei.

A Borvidék az országon belüli, vagy külföldi bemutatkozásai alkalmából lehetőséget szeretne biztosítani a védjeggyel ellátott termékek megismertetésére. Online és nyomtatott gasztrotérkép készül ezért; a Borvidék saját felületein is hangsúlyt fektet népszerűsítésükre, a borokkal harmonizálóan.

A védjegy külön logót kap, amelyet az elnyert pályázóknak termékeiken fel kell tüntetni az értékesítés során.

Hajós Anna