Az Iparművészeti Múzeum évek óta tartó időszaki kiállítás sorozatának része a Ráth György villában most megtekinthető Romani Design. A sorozat alapötlete, hogy az alkotók a múzeum gyűjteményéből választanak ki inspiráló tárgyakat, és azokra reflektálva hoznak létre saját alkotásokat. A Romani Dizájn tervezői hat műtárgyat választottak ki és ezek alapján készítettek gazdag mintázatú női öltözékeket és hozzájuk illeszkedő kiegészítőket. A római és a görögkatolikus felekezetű romák körében jelentősége van a vallásos kegytárgyaknak és a Mária-kultusznak, ezért esett a döntésük javarészt többszáz éves műtárgyakra, amelyek a kortárs öltözékeken új értelmet kaptak. A különleges kiállítás 2022. január 2-ig tekinthető meg.

  November hónap folyamán kerekasztal beszélgetések foglalkoznak a nehéz körülmények között élők segítésével, a női mintákkal, szerepekkel, azokkal a kulturális kódokkal, amelyek a kiállításon látható ruhákon megjelennek.

December 2-án Borzák Tibor „Cigánylélek” című könyvének bemutatója lesz. Ebben a napjainkban még megfigyelhető, ám eltűnőben lévő cigány tradíciókról, vallásról, életvitelről szóló helyszíni riportok és a jelent dokumentáló szociofotók, valamint a főbb témákhoz kapcsolódó interjúk mellett megismerkedhetünk a soltvadkerti jövőbelátóval, Sztojka „Kalapos” Zolival, aki a cigánykártya fortélyait táltosnak tartott nagyanyjától leste el.

December 2-án és 9-én 17 órakor Dr. Horváth Judit, a tárlat kurátora és/vagy Farkasdy Melinda társkurátor, művészettörténész tart tárlatvezetést.

Hajós Anna