Az Idegenvezetők Világnapján a főváros idegenvezetői évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai érdeklődőket. Az idei tavaszi turisztikai szezon nyitányaként is tekinthető eseménnyel a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet az idegenvezetők értékteremtő munkájára.

A négy napos turisztikai esemény szervezője a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kereskedelmi Tagozata. Társszervezőként a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BTFK), valamint a Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsmentje (BUM) vesz részt a rendezvény szervezésében, mely természetesen nem jöhetne létre az idegenvezetők társadalmi munkája nélkül.
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2020. február 20-23. között tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások indulnak Budapest különböző pontjain. A mintegy száz változatos program között dunai hajózás, városnéző buszos túra és különjáratú villamos is szerepel, a kerekesszékkel közlekedők számára pedig e célra kialakított, rámpás mikrobuszos városnézést szerveznek.
Az idei évben is több mint száz idegenvezető vesz részt a rendezvényen és ugyanannyi közreműködő partner segít a megvalósításban. A központi események helyszíne a Bálna Budapest lesz, ahol különböző kézművesek portékái mellett, vidéki turisztikai desztinációk is bemutatkozhatnak. Innen indulnak a térítésmentes városnéző autóbuszok, városnéző hajók, valamint a kerekesszékkel közlekedők számára szervezett, speciális autóbuszos túrák, amelyekre előzetesen lehet regisztrálni.
A város különböző pontjairól indulnak majd a számos épületbejárást és meglepetéseket tartalmazó gyalogos városnézések, illetve tematikus séták. Két hajó is rendelkezésre áll majd, a Mahart Passnave Budapest hajója a Bálnától indul, míg a Silverline Táltos hajója az Erzsébet híd lábánál lévő 11-es kikötőben várja az utasokat. Emellett különjáratként indul villamos a 2-es, valamint a 6-os villamos vonalán.
A programok többsége térítésmentesen látogatható, de a legtöbbre előzetesen regisztrálni szükséges. Az esetleg szabadon maradó helyekre (séta, busz, hajó és villamos esetén), a helyszíneken is lehet jelentkezni. A részletes programok és a regisztrációs felületek elérhetők a www.bkik.hu internetes oldalon.

Földesi László

Fotó: BKIK