Festmények, ötvöstárgyak, porcelánok, fotók, viseletdarabok láthatók a Magyar Nemzeti Múzeum időszakos kiállításán, megidézve Erzsébet királynét és családját. A kiállított érdekességek között talán a legkülönlegesebb a múzeum idei egyik legfontosabb vásárlása, a magyar koronázási palást töredéke, amelyhez Ferenc József és Erzsébet királyné koronázása előtt végzett javításkor jutott az egyik mesterember. Ott van a palást egy másik töredéke is, amely segített az azonosításban. A hagyomány Boldog Gizella magyar királynéhoz, bajor hercegnőhöz, Szent István feleségéhez köti a palást alapját képező miseruha készítését és adományozását.

A Wittelsbach család a legjelentősebb és leghosszabb ideig regnáló európai dinasztiák egyike. Két császárt, 16 királyt és 37 választófejedelmet adtak a földrésznek. Több mint 700 éven át álltak Bajorország élén, de számos más országra is igyekeztek kiterjeszteni hatalmukat. Magyarországnak ugyancsak volt egy Wittelsbach királya, Ottó, aki Szent István halála után két évig uralkodott, az Árpád házzal való rokonságára építve, ám hatalmát nem tudta megtartani; visszatérve bajor földre, élete végéig használta a magyar királyi címet. A család címerének kék-fehér mezői a modern bajor jelképrendszerben is fontos szerepet játszanak. Ismerősek lehetnek az Oktoberfest díszítéseiről is, amelynek a létrehozása szintén ennek az uralkodócsaládnak köszönhető, vagy az FC Bayern München és a BMW emblémáiról.

A legismertebb Wittelsbach nálunk Erzsébet, azaz a világon mindenütt Sisiként emlegetett hercegnő, akit nővére helyett vett el nagy szerelemre gyúlva Ferenc József. A tárlat látogatói kalapját, főkötőjét, alsószoknyáját, személyes rendi ékszereit és a korabeli fényképeket is megcsodálhatják. Köztük olyanokat, amelyek műtárgyvédelmi okokból csak nagyon ritkán láthatóak. A múzeum gazdag gyűjteményéből kiválasztott tárgyakat kiegészítették közgyűjtemények és magángyűjtők segítségével úgy, hogy látványos képet alkossanak a bajor-magyar kapcsolatok ezeréves történetéről, kiemelten a Wittelsbach családról, amelyiknek egyik tagját, a száz éve elhunyt III. Lajos királyt, aki három évvel korábban lemondott a trónjáról, Sárváron, felesége birtokán ravatalozták fel. A furcsa körülmények között elhunyt II. Lajos bajor király a szájhagyomány szerint Sisi plátói szerelme volt. Szépséges kastélyépítéseiről, Wagner támogatásáról, és őrültségéről beszéltek.

A tárgyak között szerepel egy ezüst asztalközép is, Erzsébet két, gyémántokkal gazdagon díszített személyes rendi ékszere, több fényérzékeny, féltve őrzött fénykép.

A rangos hazai gyűjtemények válogatott tárgyai között láthatók Münchenből érkezettek is. Két festmény egy Wittelsbach herceg palotájának faláról került a kiállításra kölcsön.

Hajós Anna