A TAP Air Portugal a Liszt Ferenc repülőtéren ünnepelte, hogy immár 15 éve létezik a két ország fővárosa között a közvetlen járat. Szolnok Péter, a légitársaság budapesti képviseletvezetője ebből az alkalomból tartott tájékoztatóján elmondta, a portugál légitársaság 74 éves, 1945. március 14-én szállt fel az első járatuk.

35 országba, 92 célpontra repül a 100 gépből álló flottájuk, amely főleg Airbus 330/320-as típusokból áll.  Tavaly elérték a 16 milliós utaslétszámot. Az utasok 61 százaléka Lisszabonba, 12 százaléka Madeirára, 5 százaléka az Azori-szigetekre, 4-4 százalék Portóba, illetve Faróba repül, a többiek átszállnak. Az utolsó három évben a légitársaság 50 százalékos fejlődést ért el; hazai környezetben kimagasló, 53 százalékos a piaci részesedése: az ötven legfontosabb európai desztinációból 41-re repülnek. Lisszaboni központja révén földrajzi fekvése is nagy piaci előnyöket és lehetőségeket tartogat, különösen Észak- és Dél-Amerikába utazók számára. Idén 13 új desztinációt nyitnak meg: Tel Aviv, Dublin, Basel, San Francisco, Chicago, Washington, Tenerife, Nápoly után júliusban a guineai Conacry, OPO-Brussels, szeptembertől Lyon, München és a gambiai Banjul repülőterén is megjelennek gépeik. Büszkék arra, hogy pár éven belül a legkorszerűbb flottával rendelkeznek a világon.

2004. óta jönnek a TAP gépei Budapestre. Akkor Lisszabon – Prága – Budapest – Lisszabon háromszögben repültek heti háromszor. Napjainkban már heti nyolc alkalommal közvetlen a légi összeköttetésük Budapest és Lisszabon között.  

Hajós Anna