Az idei év utolsó napjaiban, december 28. és 31. között rendezi meg a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége Budapesten az FCI Európa Kutyakiállítást (European Dog Show) és kísérő rendezvényeit.

Az eseményre, amelynek a Hungexpo ad otthont, 57 országból több mint 16 ezer kutya érkezik. Az eredetileg májusra tervezett eseményt pandémiás és szervezési okokból kellett áttenni december végére, így a kutyakiállítás lesz az „Egy a Természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás” zárórendezvénye. A szervezők a legtöbb nevezést Magyarországról kapták, hazánk több mint háromezer kutyával vesz részt a kiállításon, az eddig a legtöbb nevezett kutya golden retriever fajtájú volt.

Az European Dog Show a világ egyik legjelentősebb nemzetközi kutyakiállítása, melyet évenként rendeznek meg. A kiállítást szakmai programok, fajtaklubok által szervezett speciális rendezvények, klubkiállítások gazdagítják, és december 30-án megrendezik a Magyar Kutyafajták Világtalálkozóját is. Erre 360 kutyát neveztek, ami az elmúlt évek viszonylatában kiemelkedő részvétel.

A rendezvény december 28-án a minden fajta részére meghirdetett nemzetközi kutyakiállítással, a Grand Prix Winner Cacib Show-val kezdődik, majd december 29-én, 30-án és 31-én az Európa Kutyakiállítás keretében minden nap más-más fajtacsoport legszebb kutyái kerülnek reflektorfénybe.

A budapesti Európa kutyakiállításon a bébi, kölyök, junior és veterán korú kutyáknak lehetőség nyílik a Minor Puppy és Puppy Kupagyőztes valamint a Junior és Veterán Champion cím megszerzésére két győztes cím elérésével, azzal a feltétellel, hogy az egyik győztes címet az Európa kutyakiállításon, a másikat a december 28-i CACIB kiállításon vagy az EDS-t kísérő klubrendezvények egyikén kell megszerezni.

A rendezvény során számos kategóriában lehet indulni, illetve lehet speciális címet elérni. Ilyen például a Hungária Junior Champion (HJCH), a Grand Prix Winner CACIB Show

Fiatal Grand Prix Győztes, amelyet a legjobb fiatal kannak és szukának ítélnek oda. Grand Prix Győztes címet azok a kutyák kaphatnak, amelyek CACIB várományt értek el. Emellett meghirdettek egy Veterán Grand Prix Győztes, Fiatal Európagyőztes, Európagyőztes és Veterán Európagyőztes címet is.

Földesi László

Fotó: MEOESZ