Aranykincset, hatezer éves lakóházat, 1412-es királytalálkozó helyszínét, erődöt és lövészárkot találtak az új feltárásokon. Rendkívüli felfedezés volt egy építést megelőző ásatáson, hogy a régészek felszínre hoztak egy majdnem tízdekás értékes, három részből álló leletegyüttest. A Debrecen belvárosában feltárt aranykincset, amely áll egy arany tömbből, két keskeny, megtekert aranyszalag gombolyagból, valószínűleg egy Kr. e. 1200-900 között élő aranyműves mester rejtette el, ma már ismeretlen okból.

Több mint hatezer éves, nagyméretű rézkori lakóház került elő a megyeszékhelyen, a Mikepércsi útnál. Szabályos téglalap alakú volt, amelynek még a bejáratát is valószínűsíthették a régészek a megtalált cölöplyukak alapján. Ezek egyikében nagyméretű, de nem teljesen ép, a földnyomástól már összetört kerámiaedény került felszínre, feltehetően ez volt a korabeli építési áldozat. A házból előkerült további edénytöredékek mellett a korabeli állattartást és az ott élők húsfogyasztását tükröző, nagy mennyiségű állatcsontot is találtak.

A régmúlt emlékei mellett ezen a területen a szakemberek a II. világháborús, déli védelmi lövészárok rendszer egy részét is meglelték, amelyből a tűzszerészek szállították el a lőszereket.

A Déri Múzeum és a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum közös kutatása révén sikerült felfedezni a „bagotai királytalálkozó” helyszínét, ahol 1412-ben Luxemburgi Zsigmond magyar és német király, II. Ulászló lengyel király, III. Rudolf szász herceg és Frigyes nürnbergi várgróf tanácskozott. A helyszínhez közel, egy különös korszak emléke is előkerült. A XVII. század végén épült csillag alakú erőd, árokkal és földsánccal az egykori védelmi vonal részeként, éppen a Hortobágy folyó vonalában van, három ilyen földművel együtt, egy különös politikai-hadi helyzet emlékeként.

Hajós Anna