Az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók hatással vannak az orosz turisztikai piacra is. A lassan két éve kezdődött invázió teljesen átrendezte az úticélokat, bár jóval kevesebben, de továbbra is érkeznek orosz turisták az európai üdülőhelyekre.

Az Európai Bizottság felfüggesztette a vízumkönnyítési megállapodást Oroszországgal, az EU-tagországok pedig a légiközlekedési kapcsolataikat, így drágább és bonyolultabb is eljutni Oroszországból a korábban népszerű európai üdülőhelyekre. Ennek ellenére a tavalyi évhez képest jelentősen nőtt azoknak az orosz turistáknak a száma, akik külföldön töltik az év végi ünnepeket. Bár még tart a foglalási időszak, már most 35%-kal nőtt a külföldre utazók száma, eléri a félmillió főt, de a belföldi turizmus is nőtt.

Az újévi időszakra az Egyesült Arab Emírségek, Thaiföld, Egyiptom, Törökország, Srí Lanka, a Maldív-szigetek és Kuba a legnépszerűbb úticélok. Európán belül a legkeresettebb Olaszország; a klasszikus “Róma – Velence” és a “Róma – Milánó” kombinált túrákat választják a legtöbben. Olaszország mellett vagy éppen Olaszországgal kombinálva Franciaországba, Belgiumba, Hollandiába, Németországba és Svájcba utaznak az oroszok. A városlátogatások és körutazások mellett a síparadicsomokban is lesznek orosz turisták. Itt a toplistát Ausztria, Svájc, Olaszország és Franciaország vezeti.

A hagyományosan nyári úti cél – Törökország is újított, a török hegyvidéki üdülőhelyek, különösen Erciyes iránt nagy az érdeklődés. Részben azért, mert a Turkish Pegasus Airlines heti háromszor közlekedő közvetlen járatainak köszönhetően könnyen megközelíthető, másrészt az üdülőhelyen számos 4 és 5*-os all inclusive szálloda található. Ráadásul Erciyesben a síbérletek árai is kedvezőbbek, mint az európai és egyes oroszországi üdülőhelyeken.

A szomszédos országok – Örményország (Csahkadzor üdülőhely) és Azerbajdzsán (Shahdag) – síparadicsomai is nagy népszerűségnek örvendenek. Ezek a síközpontok jó ár-érték arányt kínálnak, nem kell vízum, átszállás nélkül és nem túl drágán repülhetnek oda Oroszországból.  Grúzia szintén népszerű, de igazi nyertese az új helyzetnek Belarusz, ahol a szanatóriumokat már októberben lefoglalták az ünnepekre az oroszok.

A belföldi desztinációk iránti kereslet 21%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legtöbben Szocsiban töltik az újévi ünnepeket, már most 280 ezer vendégre számítanak a Fekete-tenger partján lévő üdülőhelyen, ami egyúttal kedvelt síparadicsom is. Moszkva pedig már kitette a megtelt táblát december végére, 60%-kal nőtt a foglalások száma a tavalyi évhez képest.

 

Szegedi Andrea

Fotó: Pixabay