Szerb Antal könyve, az Utas és a holdvilág segítette a boldogkőváraljai Bestillo pálinkaház tulajdonosait az újdonságuk, a gin névadásában. A jónevű pálinkafőzde termékük megismertetésére online versenyt hirdetett bártenderek és mixerek részére, hogy italukból érdekes, ám akár házilag is elkészíthető koktélokat készítsenek. Az egyre népszerűbb röviditalból negyven pályázó alkotott igen változatos receptekkel italt. Közülük nyolcan kapták meg a zsűritől a lehetőséget, hogy a döntőben személyesen bemutassák ezeket.

Érdekes, hogy a gin eredetileg gyógyszerként készült, holland területen. Angliában lett óriási sikere, napjainkban pedig már az egész világon fogyasztják, és számtalan ízesítéssel készül, vagy éppen koktélok kedvelt alapanyaga. Talán az is sokat számít a gyártók szemében, hogy az előállítási szabályok elég kötetlenek. A lényeg, hogy gabonaszesz legyen az alapanyag. Czakó Gáborné Mónikát, a Bestillo társtulajdonosát arról kérdeztük, ők mit használnak?

– Kukoricából készül a neutrális alapszeszünk, amelyhez tizenkét fajta összetevő kerül. Ezeket előzőleg beáztatjuk, szűrjük, majd desztilláljuk. Prémium minőségű termék a mi ginünk, amelyet tavaly augusztus óta forgalmazunk. A verseny kiírásában megszabtuk a 30 milliliteres gin alapot és azt a követelményt, hogy a koktélt a recept alapján akár házilag is el lehessen készíteni.

– A Bestillo pálinkákat főz. Hogy jött a gin gyártásának ötlete, és hogy jutottak el a megvalósításig?

– Három éve foglalkozunk a gondolattal. Hollandiai lepárlókban ismerkedtünk az előállítási módokkal. Úgy gondolom, hogy a mi ginünket a 25 éves és efeletti korú hölgyek fogják szeretni. Természetesen az összetevők és arányuk titkos. Többszáz kóstolás, arányváltoztatás után született meg a végső döntés.

– Érdekes nevet választottak az italnak…

– A Szerb Antal könyvben szereplő amerikai művészettörténész hölgy keresztneve a Millicent, úgy tapasztaljuk, jól kimondható és külföldön is segítheti az értékesítést.

A nyolc döntőbejutott ízesítette a gint narancslével, gyömbéres őszibarackkal és áfonyával, birsalmával és lime-mal, fahéjas almalével, tojással és csicseriborsóval, csak lime-mal, és bodzás, bazsalikomos, pálinkás hozzávalóval. A zsűri döntése alapján a győztes koktél készítője a szegedi Bús Atilla lett; italában sárgarépalé, méz és tonik alkotja a gin kellemes hozzávalóit.

Hajós Anna