Szeptember 25-én, szombaton nyitja meg kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás, melynek központi helyszíne az elmúlt időszakban teljesen megújult Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ lesz.

Itt a különféle vadászati, horgászati és természetközeli témákat korszerű, modern környezetben, közel 75 ezer négyzetméteres területen tekinthetik meg az érdeklődők. A világkiállítás részeként két kereskedelmi kiállítást is rendeznek: szeptember 30. és október 3. között a FeHoVa PLUSZ-t, október 7. és 10. között pedig az Agrárminisztériummal közösen az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). A rangos esemény húsz napja alatt a Hungexpo mellett több budapesti és vidéki helyszín is változatos programokat nyújt majd a látogatóknak.

Az 1971-es hasonló budapesti kiállítás 50. évfordulójának emléket állító mostani bemutatót nagyszabású rendezvénysorozat kíséri. Így lesz többek között egy ugyancsak hazai rendezésű vadászati és vadgazdálkodási konferencia, különböző nemzetközi szakmai tanácskozások, a World Conservation Forum pedig kiváló kereteket ad majd a szakmai beszélgetéseken túl a laikusok számára is.

Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál első rendezvénye már augusztus 24. óta, az év végéig látogatható a városligeti Vajdahunyad várában található Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A „Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon” című tárlathoz mintegy negyven, vadászat ihlette alkotással kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. A hazai múzeumokban őrzött, ritkán látható tárgyak és európai képzőművészeti alkotások bemutatásával, az ember és állat bonyolult kapcsolatának szemléltetésével közelítenek a fenntartható vadászathoz. Teret kapnak a magyarországi vadászat hagyományos módjai, a solymászat, az agarászat, az íjászat és az elöltöltő-fegyveres vadászat is.

Az erdő világát stilizáló installációban helyet kapott többek között Széchenyi István gróf elöltöltő, gyutacsos vadászpuskája, Rudolf főherceg Kirner-puskája és József Ágost főherceg ismétlő Mauser-puskája. Láthatóak lándzsa- és nyílhegyek, a 15. századból származó számszeríjak, a 17-19. században készült lőportartók, solymásztáskák. A Művészet és Vadászat című képzőművészeti válogatás az európai vadászat és halászat történetének számos fejezetét, kultúrtörténeti jelentőségét mutatja be.

A világkiállítást kísérő kulturális fesztivál programjában klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások, lovasprogramok, valamint képző- és iparművészeti tárlatok is szerepelnek. A Vajdahunyad várában az Iparművészeti Múzeum „Terítéken” címmel rendez tárlatot kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Széchenyi Zsigmond fotóival lehet találkozni, míg az intézmény természetfotó-kiállítása az Erzsébet téren lesz, ahol a Trash Art Magyarország 2021 pályaművei is helyet kapnak.

Az eseménysorozat nyitókoncertjét szeptember 26-án tartják. A Müpa és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar rendezésében többek között Rameau, Vivaldi, Händel, Haydn, Wagner és Johann Strauss darabjaival kapcsolódnak a világkiállításhoz. A kortárs zenét Dubrovay László „Vadász” című szimfóniája és Eötvös Péter „A kefelábú pillangók tánca” című műve képviseli. Emellett Fellép Balázs János zongoraművész és Pusker Júlia hegedűművész is. A zárókoncerten, október 13-án a Zeneakadémián Marc-Antoine Charpentier barokk zeneműveit vezényli Vashegyi György.

A kulturális fesztivál során az Akvárium Klubban világzenei koncertek lesznek, az Urániában pedig a természethez szorosan kapcsolódó író, Fekete István és Kittenberger Kálmán életútját mutatják be. Földes László Hobo „Vadászat” című lemezének színházi adaptációja a Nemzeti Színházban tekinthető meg, a „Vadak ura” című musical ősbemutatója október 14-én a RaM Színházban lesz. A Magyar Állami Operaház szervezésében az Eiffel Műhelyházban részleteket adnak elő Weber „A bűvös vadász” című operájából, az Erkel Színházban pedig a „Giselle” című balettet mutatják be.

Egy kormányrendelet alapján a szeptember 25. és október 14. között megrendezett, naponta 10-től 19 óráig látogatható világkiállítás mentesül a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések alól. Ennek értelmében a világkiállítás és a hozzá kapcsolódó rendezvények programjai járványügyi korlátozások és védettségi igazolvány nélkül látogathatók lesznek.

Földesi László