Az Amerikai Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma határozatban tiltotta meg, hogy a továbbiakban az amerikai légitársaságok járataira az utasok magukkal vihessék házikedvencüket, ha azokat érzelmileg támogató állatnak minősítették.

Nagy utazók szerint a szovjet belföldi járatokon nem volt meglepő a kecske és egyéb háziállatok jelenléte. Akkoriban ez csupán logisztikai kérdés volt, hogy juttassák el a hatalmas országban egyik pontról a másikra a frissen beszerzett tenyészállatot. Az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt években szintén feltűntek mindenféle jószágok a személyszállító repülőgépek fedélzetein. Ha az utas kedvence érzelmileg támogató állatnak minősült, akkor magával vihette a fedélzetre. Korlátozás alá csak a nagyon veszélyes állatok tartoztak, így például egy kobra vagy egy puma esetében megtilthatták a felvitelét. Támogató állat bármilyen állat lehet, a házikedvencnek semmilyen előzetes képzésen nem kell átesnie. Támogatóvá attól válik, hogy a gazdája kap a pszichológusától egy igazolást, hogy érzelmi stabilitása szempontjából nélkülözhetetlen az adott állat. Ez olyan előjogokat biztosít a gazda és a támogató állat számára, hogy azokban a lakásokban sem tiltható meg a jelenlétük, ahol egyébként a lakóközösség határozata alapján nem tartható háziállat, vagy a repülőgép fedélzetére is magával viheti a gazdája. Így állt elő az a helyzet, hogy a fedélzeten póniló, páva, malac, papagáj utazott.

Az érzelmileg támogató állatok jelenléte nem feltétlenül aratott osztatlan sikert az utastársak és a személyzet körében. Az egyre gyakoribb konfliktusok miatt az amerikai Közlekedési Minisztérium úgy döntött, hogy a továbbiakban betiltja az érzelmileg támogató kedvencek utazását, a járatokra kizárólag a fogyatékkal élők segítő kutyája vihető fel. Ők is csak abban az esetben, ha a gazdájuk kitölti a Közlekedési Minisztérium kérdőívét, mellyel igazolja, hogy a kutya egészséges és megfelelő kiképzésen is átesett. Ezzel szeretnék kiszűrni az utasok és a személyzet egészségét és biztonságát veszélyeztető állatokat. A kiképzés hiányában az érzelmileg támogató kedvencek esetében teljesen kiszámíthatatlan volt, hogy a repülés okozta stresszhelyzetben hogyan viselkednek. Az utazásból történő kizárásuk a konfliktusok mellett az allergének mennyiségét is csökkenti a járatokon.

Szegedi Andrea