Dél-Olaszország autonómiával rendelkező régiója Szardínia szigete, amely természeti szépségei és az ott élők kedvessége miatt vonzó területe a turizmusnak. Idegenforgalma növekszik, és az ott megtermelt áruk egyre kelendőbbek. Budapestre a Bazilika melletti Akademia Italia olasz étterembe érkezett több ottani termelő, hogy termékbemutatója révén megismertesse csúcskészítményeit magyar partnerekkel és újságírókkal. Különleges borokat, sajtokat, csokoládékat, olívaolajat, és likőrt hoztak magukkal. Az esemény megnyitóján részt vett a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara új elnöke, Dr. Sólyom Gábor is (képünkön).

Köszöntötte az olasz résztvevőket és a magyar megjelenteket. Elmondta, több mint tíz évig élt Olaszországban, többek között a Római Akadémia kulturális titkáraként, majd milánói magyar konzulként is, de Szardínia a „vágy titokzatos tárgya” maradt számára, mert oda nem jutott el. A kamara felügyelőbizottsága elnökeként kapta a megtisztelő felkérést. Előzetes beszélgetésünk során elmondta, a Covid alatt a gazdasági kapcsolatok meredeken zuhantak, most viszont ismét emelkednek. Németország után a második legnagyobb partnerei vagyunk az olasz cégeknek. Dr. Sólyom Gábor több olasz kitüntetésben is részesült.

Az elnök a beszédében kiemelte, hogy bízik az együttműködés sikerében, a megjelent cégek által hozott termékek magas színvonala miatt. Észak-Szardínia kereskedelmi kamarájának elnöke, Ermano Mazzetti távhíváson keresztül üdvözölte az eseményt. Mint mondta, az itt bemutatott termékek európai szinten is kiváló minőséget bizonyítanak.

Az Accademia Olearia széles skálán készíti az olívaolajat. Külön palackozzák a tradicionális, főzéshez valót, a salátákhoz készítetteket, köztük a nagyon finom szarvasgombás olívát, vagy a bioterméküket.

A Fontana Cana cég Logudoro szívében működik, tradicionális szárd pásztorkodással őrzik a nyájaikat, és ugyancsak a hagyományoknak megfelelően, a gasztronómiára és a természetességre építve dolgozzák fel a tejet, készítik belőle speciális ízesítésű sajtjaikat. A családi gazdaság egyike a szardíniai biocertifikát tulajdonosainak.

A tengertől messze, a sziget szívében található Arvisionadu borászati cég nevében Gianluca Mulas (képünkön) kiemelte, hogy különleges minőségű, szelektált dűlőkről szedett szőlőből készült boraik kis mennyiségben kerülnek palackozásra. Fehérboruk, a G’Oceano a 2016-os Decanteren sikeresnek bizonyult, csak 4000 palacknyi lett. Vörös küvéjük, a Burghera szintén kis szériájú. Van olyan boruk, amelyet akáchordóban érlelnek hosszabb ideig. Az árak üvegenként elérik a 24/30 eurót. Öröm, hogy ez utóbbit megkóstolhattam.

A Sebastiano Ligios ültetvény és borászat őshonos fajtákkal is dolgozik. Száraz borokat készítenek, főképpen vörös fajtákat. Két közeli család tulajdona a cég. A boraik mellett főznek mindegyikből grappát is. A legérdekesebb a mirtuszlikörük, amelyről úgy tartják, meghozza a boldogságot.

Végül helyi csokoládék is szerepeltek a kínálatban, széles skálán készülnek, és van közöttük is mirtusszal töltött. Szóval boldogok az ott élők…

Hajós Anna