Bortörténeti sétára invitál a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft.; az út során az érdeklődők a budai Vár és a bor szoros kapcsolatával ismerkedhetnek. A kiindulópont a Dísz téren az Öreg huszár szobor előtt lesz. Feleletet kaphatnak az útra vállalkozók olyan kérdésekre, mint hogy volt-e vámháború a szőlő-, és borkereskedelem miatt Buda és Pest között? Volt-e a budai bornál fontosabb bevételi forrás a Várhegyen élők számára? Fehér vagy vörös bor készült itt? Hol született a fröccs? Igaz-e, hogy Ferenc József és Jókai személyesen beszélgetett a filoxéra elleni küzdelemről?

A résztvevők a vársétán megismerhetik a hely borászati történetét az első szőlőtőkéktől egészen a borfesztiválig. Szóba kerülnek vincellérek, borkorcsolyások (akik a bor mellé a falatokat biztosították), németek, rácok és zsidók. Végül a nyugati pincerendszerben az ott lakók bortárolási szokásai is megtekinthetők, majd egy pohár vörösborral koccintva zárul a program. A szervezők figyelmeztetnek, hogy a nyugati pincerendszerben az útvonal nem akadálymentesített, a lépcsők meredekek.

A borséta része a budai vársétáknak, amelyeken feltárulnak a Vár eddig ismeretlen útjai. A Várkapitányság sétavezetői elkísérik a látogatókat a hajdani pompás királyi kertekbe, bemutatják az uralkodók és államfők lakhelyét, és a korábbi pincék titkait. Megismertetik a Vár közel 800 éves történetének legérdekesebb eseményeit, az építést és rombolást, és a mostani Nemzeti Hauszmann Program főbb fejlesztéseit.

Hajós Anna

info@borkulturakft.hu