Az eddigi klasszikus nosztalgia utak mellett MÁV-csoport leányvállalata, a MÁV Rail Tours (MRT) a jövőben élményvonatok közlekedtetését is tervezi. Az MRT Expressz szerelvények utasai négy kocsiosztály közül választhatnak.

Ma már csak az idősebb korosztály emlékezhet rá, amikor a Malév 1983 januárjában bevezette járatain a Comfort osztályt. Itt az utasok kényelmesebb székeken foglalhattak helyet, és repülés közben étlapról – napszaktól függően – kétféle meleg főétel közül választhattak. A szolgáltatás része volt többek között a nemzetközi és magyaros aperitif választék, a Tokaji desszertbor, vagy a pezsgő is.

Az MRT – elsősorban a környező országok fővárosaiba közlekedő – élményvonatain most újra lesz Comfort osztály, de emellett további három kategóriát is bevezettek. A Standard kocsiosztály jó választás lehet baráti társaságoknak, nagyobb csoportoknak. Az ide megváltott jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást, valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot is.

A már említett Comfort osztályt szintén a Standard üléseivel szerelték fel, de közöttük nagyobb lábteret biztosítanak az utasoknak. A légkondicionált kocsikban minden négyszemélyes box saját asztallal rendelkezik. A Comfort osztályra érvényes jegyekhez az ülőhelybiztosításon valamint az üdvözlő- és búcsúajándékon túl 5 zseton is jár, amelyeket a kocsikban található üdítő- és snack automatákban használhatnak fel a vendégek.

A még nagyobb kényelmet biztosító Panorama kocsik dupla méretű ablakai páratlan kilátást biztosítanak az itt ülő utasok számára. A kocsikban két- és négyszemélyes, teljes értékű asztallal rendelkező boxok, illetve egy- és kétszemélyes kisasztallal rendelkező fél boxok szolgálják az utasok kényelmét. A Panorama osztályra érvényes jegyek a teljes értékű boxba szóló ülőhelybiztosításon-, valamint az üdvözlő- és búcsúajándékon túl az ülőhelyen felszolgált reggelit és vacsorát, továbbá a korlátlan ásványvíz és forróital fogyasztást tartalmazzák. A Panorama Lite jegyek korlátozott számban azoknak nyújtanak megoldást, akik élvezni szeretnék a Panorama osztály kényelmét, de étkezni inkább a célállomáson, vagy az étkezőkocsiban szeretnének.

Az exkluzív, mindössze tíz férőhelyes Residence kocsi kétszemélyes lakosztályaiban a vendégek az utazás ideje alatt teljes ellátásban részesülnek. Őket egy pohár pezsgővel köszöntik, majd indulást követően a kocsi saját felszolgálója veszi fel tőlük a rendelést, s egész úton a vendégek rendelkezésére áll. Korlátlan ásványvíz, üdítő- és forróital fogyasztás, egy üveg előre kiválasztott minőségi bor, frissen készült reggeli, előre választható, frissen készült vacsora csak a Residence osztályon utazóknak elérhető exkluzív menüből, valamint színvonalas magazinok várják az utasokat. Minden lakosztály saját toalettel és fürdőszobával felszerelt, egyedi fűtéssel és az elektromos eszközök töltésére alkalmas hálózati csatlakozóval rendelkezik.

Az MRT Expressz elegáns, mégis meghitt atmoszférájú étkezőkocsijai az utazás teljes ideje alatt a vendégek rendelkezésére állnak a napszaknak megfelelő ételsorral. A régió ízeit megidéző ételeket minőségi alapanyagokból készítik. A kínálatban vegetáriánus ételek is megtalálhatóak. A Bárkocsit a faborítású falak, minőségi szövetek és kényelmes kanapék teszik a vonat központi találkozási pontjává, ahol élő zenével szórakoztatják a vendégeket.

A MÁV a svájci SOB (Südostbahn) vasúttársaságtól vásárolt 23 schlieren vasúti kocsit. A járműveket 1958-ban gyártották, de 2000-ben átfogó felújításon estek át, így minden szempontból megfelelnek a jelen kor műszaki elvárásainak. A vagonokat elektronikus ajtórendszerrel és légrugós forgóvázakkal is ellátták, s a szigetelt ablakoknak köszönhetően a szerelvények rendkívül csendes futásúak. A mellékhelyiségek már zárt, vákuumos rendszerűek, így minden tekintetben megfelelnek az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak.

Földesi László

Fotó: MRT