A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új, interaktív rendezvény- sorozattal örvendezteti meg látogatóit, a szakma iránt érdeklődőket. Mint Kiss Imre igazgatótól megtudtuk, minden hónapban egy-egy olyan hazai vendéglőst kívánnak a nagyközönségnek bemutatni, aki az évek során bizonyította tehetségét, rátermettségét, és étterme, vendéglője a maga területén kiemelkedő. Várhatóan jön márciusban Garaczi János séf, a Tanyacsárda egyik tulajdonosa, Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, valamint az encsi Anyukám mondta éttermet vezető testvérek is.

Akik palacsintával kezdtek

Az első alkalommal az „Üljünk le egy szóra” címet viselő sorozat vendége a Papp dinasztia volt. Kiss Imre igazgató és Németh Andrea beszélgetett a család megjelent tagjaival. Papp Dénes, a Kaltenberg étterem előbb pincére, később vezetője, majd napjainkban már tulajdonosa beszélt a múzeum telt házas előadótermében nagyszüleiről: a nagyapa Arad környéki kocsmáros fia, a nagyanya bajor szőlősgazda lánya volt, együtt kerültek Magyarországra. A Kispesti Gödör, amely az Üllői út megemelése miatt mélyebben fekvő házban működött, valamint a közeli Halásztanya a 30-as években szinte minden nap teltházzal üzemelt. Divat volt a fővárosból ide kijárni, különösen a sajátos pontyfilézés, a szálka nélküli halételek arattak sikert, no meg az, hogy a tulajdonos, Papp József főzött, és ha jó kedve volt, hegedült a vendégeknek. Neki és fiának, Papp Endrének élete nagy csapása volt az államosítás, amelyre nem véletlenül ebédidőben került sor. A szakmai tudást azonban el kellett ismerni, így azután 1950. május elsején kinevezték Papp Endrét a Mátyás pince vezetőjének, nevéhez fűződik a Jégbüfé indítása, a pontonokon kialakított Kék Duna étterem bevezetése, majd a Dunakorzó, azután a Berlin étterem megnyitása. 1971-ben a bécsi Mátyás pincét is rábízták. Felesége ugyancsak a vendéglátásban dolgozott, 10 éven át a Pilvax étterem vezetőjeként. Fiuk, Dénes és unokájuk, Dániel is maradt a családi tradíciónál, mindketten a Kaltenberg söröző tulajdonosai. Elmondták, ők is a konyhában kezdték a szakmával az ismerkedést, és mindannyian palacsintát sütöttek először.

A múzeum kiállítással tiszteleg a több mint száz évet felölelő vendéglátós dinasztiának. Március 31-ig látogatható a tárlat.

Hajós Anna