A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítást szentelt egy szerelemnek, és az általa ihletett finom süteménynek. A megnyitón részt vett Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság nagykövete, valamint Vincze Máté, a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. Az egykori cigányprímást, Rigó Jancsit, akiről a süteményt elnevezték, Sárközy Lajos prímás idézte meg hegedűjátékával.

A nagykövet beszélt arról, hogy a Horvát Tengermelléki Múzeum képviseletében is jött. 2021-ben itt, Budapesten nyílt kiállítás Fiume, kapu a nagyvilágra címmel. 800 év közös történelme, kultúrája köti a két népet össze. Úgy tudja, a sütemény vagy Fiumében, vagy Abbáziában készült először.

A magyar cigányprímás 1858-ban született a Velencei-tó melletti Pákozdon. 1927-ben, New Yorkban halt meg. A tehetsége hamar megnyilvánult, mert 10 évesen már játszott apja bandájában. A róla szóló írások szerint 1896-ban egy párizsi szálloda éttermében játszott, amikor megismerkedett a belga Chimay herceggel és amerikai milliomoslány feleségével, Ward Klárával. Mindketten gyorsan elváltak, és 10 évig nagy szerelemben éltek a hölggyel, a hírek szerint 8 millió dollárt elköltve. Bár a horvát nagykövet a Rigó Jancsi nevét viselő sütemény létrejöttének helyszínéül Fiumét, vagy Abbáziát véli, a magyar források szerint egy pesti cukrászda cukrásza kedveskedett neki a barna szín három árnyalatával készült desszerttel, amely olyan sikeres lett, hogy a határokon túl is megkedvelték, és napjainkban is a klasszikus sütemények között áll.

A tárlaton a Monarchia kori Fiume, az akkor viselt ruhák és kiegészítők, a hölgy pikáns fotója mellett a sütemény hozzávalói is szerepelnek. Az időszaki kiállítás március 31-ig tart nyitva.

***

Ugyan a kiállítás erről nem szól, a hercegné Nápolyban megszökött egy olasz pincérrel. Később azt is otthagyta egy étteremtulajdonosért. Azután a múlt század közepén készült egy francia-magyar koprodukciós film, a „Fekete szem éjszakája”, amelyben Rigó Jancsit Bús Gyula alakította.

Végül pedig: évente augusztus 23., a cigányprímás születésnapja körül róla elnevezett  fesztivált rendeznek Pákozdon prímások, nótaénekesek, néptáncosok és persze a sütemény részvételével.

Hajós Anna