A szlovákiai sí-területek hagyományosan szeretettel várják a téli sportok magyar kedvelőit. A budapesti Szlovák Intézetben az Alacsony-, és a Magas Tátra képviselői ismertették a magas színvonalú sportolási lehetőségeket és az újdonságokat. Az eseményen megjelent Szlovákia magyarországi nagykövete, Dr. Pavol Hamzik, aki üdvözlő beszédében elmondta, a magyarok hosszú évtizedek óta látogatják a Magas Tátrát és az Alacsony Tátrát. Donovaly vonzereje nagy, hiszen többféle téli sportra alkalmasak az itteni pályák és könnyen megközelíthető Budapestről is a terület. A sportolási lehetőségek előadása mellett sor került a Csorba- tó és környéke című, új, kétnyelvű könyv bemutatójára és „keresztelésére”.

Pavol Hamzik, Szlovákia magyarországi nagykövete

A Magas Tátra régió lehetőségeit sorolva, elhangzott, a hely a családok számára, a történelem, a téli sportok, és az adrenalin kedvelőknek ajánlott. A közelben két nemzetközi repülőtér működik, nagyobb, ismertebb a poprádi. 350 éves itt a turizmus, Ótátrafüreden már 1793-ban voltak turisták. Egyedülálló, hogy „működnek” tátrai serpák. A téli ajánlatuk 24 kilométernyi lesiklópálya három központtal: Lomnic, Füred és a Csorba-tó ezek. Összességében 80 kilométer sífutópálya várja a sportolni vágyókat. Ebből nyolc a Csorba-tónál. Egész télen lehetséges a hóágyúzás. A történelem emlékei mellett Poprádon vonzerő az Aquapark. Épül már a hagyományos tátrai jégtemplom, amely idén a párizsi Notre Dame-ot formázza. 18, spanyol, litván és cseh szobrász dolgozik a kialakításán. Benne esküvőket, koncerteket tartanak majd.  Ismét lesz Poprádon karácsonyi vásár, jégszobrászat.

A sorra kerülő síversenyek terveiről Klausmann Viktor – a XVIII. Hórukk (2020. január 16-19.) – és Fejér Gyula – Honda kupa – (2020. február 8.) számolt be. Az utazási és szállás lehetőségeket Farkas Miklós (Lupus Travel) ismertette.

A Csorba-tó és környéke című könyv tervezője és egyik szerzője, Sykora Michal is részt vett a tájékoztatón. A gyönyörű, albumszerű kiadvány a hely és a környezet történelmi tényeit, látványosságait és érdekességeit mutatja be szlovák és magyar nyelven. Ezzel is adózva a tó turizmusának megteremtője, az egykori birtokosa, Szentiványi József emléke előtt, aki 1872-ben alapította a helységet. Ő hozta létre itt a Monarchiában az első turisztikai szervezetet, jelentősen hozzájárult anyagilag az első gőzmeghajtású fogaskerekű vasút építéséhez is.

Sykora Michal, a település polgármestere lapunk kérdésére elmondta, 4 ezer lakosa van a Csorba-tónak, és ugyanennyi szálláshely is várja a turistákat, vagy éppen gyógyulni vágyókat, mert klimatikus gyógyhely a tó és környéke. Ő 1981 óta tölti be a polgármesteri tisztet. A tó története közös Magyarországgal. Szomszédok vagyunk – szögezte le, – és a mi mondásunk szerint „Jó a jó család, de még jobb a jó szomszéd”. – Három kiadvány született a Csorba-tóról, azért, hogy az ott élők büszkék legyenek szülőhelyükre. A gondolkodás továbbfejlesztése a cél. Két év alatt készült el a könyv, amelynek anyagához, adatgyűjtéséhez magyar segítők is csatlakoztak. Így Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, a Csorba-tónál született dr. Markusovszky Lajosról, munkásságáról segített összegyűjteni emlékeket, fotókat. Az iskolateremtő orvos, akiről a szombathelyi kórházat elnevezték, összekötőkapocs Szombathely és Csorba-tó között, ahol szintén ápolják az emlékét. A gazdag tartalmú kiadvány összegzi az elmúlt évszázadok eseményeit, bemutatja a létesítményeket, a nagy nemzetközi sportrendezvényeket, a helyhez kapcsolódó híres látogatókat.

A könyvet kedves ünnepség keretében, Tátrateával „megkeresztelték”. A különleges italt, amely fekete teával, gyógynövények változó erejű, fokú alkoholban áztatva és pihentetve készül, meg lehetett kóstolni, ahogy a hagyományos szlovák ételeket is.

Dr. Katona István honvédorvos, idegsebész és festőművész 10 táblaképe díszíti a Szlovák intézet előadótermét, erősítve a Tátráról elhangzottak vonzerejét.

Hajós Anna