1919. november 8-án halt meg Gerbeaud Emil. A száz éve történt esemény jó alkalom volt arra, hogy a nemzetközi hírű cukrász emlékére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kamara-kiállítással tiszteleg. Ikonikus hely, és név a Gerbaud, amely a Belváros szívében mindenki számára „a cukrászdát” jelenti, hiszen ez volt az elsők egyike, amelyik magas színvonalon nyújtott szolgáltatást. A Kugler Henrik cukrászdájában, amelynek előbb üzlettársa, majd tulajdonosa lett a genfi születésű, Párizsban élő, Kugler által ide hívott és Pesten 1870 óta megtelepedett Gerbeaud Emil, magas színvonalon kínálta több mint százféle süteményét. A millenniumi ünnepségekre már a Városligetben is nyitott pavilont, amelyet Ferencz József és Erzsébet királyné is meglátogatott. Munkáját az Országos Iparegylet aranyéremmel ismert el. A brüsszeli, valamint a párizsi világkiállításon már zsűritagként működött közre. Kitüntették a francia becsületrenddel.

Kiss Imre igazgató és Pintér Katalin a Gerbeaud Gasztronómia Kft. tulajdonosa

Az MKVM-ben, a kiállítás megnyitóján Kiss Imre igazgató ismertette a svájciból magyarrá lett cukrász életét, a tárlókban korabeli fényképek mutatták be az egykori Gerbeaud belső képét, a róla készült szobrot, néhány asztaldíszt és belső berendezési tárgyat. Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. tulajdonosa, a ház ügyvezető igazgatója, aki részt vett az ünnepségen, lapunk kérdésére elmondta, ők is őrzik a berendezések jó részét, a recepteket is, amelyeket korunk igényeihez is alakítottak. Le kell azonban szögezni, hogy Gerbeaud Emil mennyit adott nekünk igényességben, színvonalban. Ilyen példa maga az általa kitalált és mára közkedvelt sütemény, a zserbó, amely végülis egy tulajdonnévből vált főnévvé és pozitív édes pontként van jelen az életünkben, napjainkban. A megnyitó vendégei meg is kóstolhatták a mostani Gerbeaud zserbóját.

A kiállítás megtekinthető 2020. április 5-ig.

Hajós Anna