Bár a végleges statisztikák még nem készültek el, az már most is látható, hogy a Balatonon a korábbi korlátozások miatt, az utasforgalom elmaradt az előző évekétől. A járványhelyzet alapvetően a személyhajózási üzletágnak okozott nagyobb károkat, míg a kompközlekedésben szerencsére már május végétől elkezdett visszaállni a normál helyzet.

Bár idén eddig már egymilliónál is több utast szállítottak a Balatoni Hajózási Zrt. hajói, az elmúlt évhez képest mégis mintegy 300 ezerrel kevesebben vették igénybe a személyhajózási és kompszolgáltatásokat. A szállított kerékpárok száma viszont 16%-kal nőtt. Eddig nagyjából 720 ezer fő választotta a komputazást, és körülbelül 300 ezren ültek fel a Bahart személyhajóira. A menetrend szerinti járatok idén 16 településről indultak, és a hajók kilenc útvonalon jártak. A két legkedveltebb – a Siófok-Balatonfüred-Tihany és a Fonyód-Badacsony közötti – vonalon naponta legalább 12 járat közlekedett.

Kollár József, a Bahart vezérigazgatója szerint idén csak a tervezettnél közel másfél hónappal később, május végén tudták elindítani a 174. hajózási szezont a Balatonon. Ennek ellenére azonban, a pandémia miatt módosított üzleti terveknél kedvezőbben alakultak a forgalmi adatok. Júniusban az utazások többsége alapvetően még a hétvégi napokra koncentrálódott, júliustól viszont, a belföldi turizmus élénkülésének és a hajózáshoz kedvező időjárásnak köszönhetően már hétköznapokon is regisztráltak kiemelt forgalmat.

A kompokon szállított, több mint 250 ezer gépjármű 12-13%-os visszaesést jelentett a 2019-es adathoz képest. Jó hír viszont, hogy idén a kompokon közel 70 ezer kerékpárt is szállítottak, ami mintegy 10 ezerrel, vagyis 16%-kal szárnyalta túl a tavalyi év hasonló időszakának számait. A nem menetrendi hajók forgalma is jelentős elmaradást hozott: az előző évhez képest, augusztus közepéig mintegy 86 ezer utas választotta a Bahart séta- és programhajóit, ami a tavalyi időarányos utasszámnak mindössze 62%-avolt.

A Bahart az idei főszezonban számos kedvezményt nyújtott az utasoknak. A legkedveltebb ezek közül a Kajla volt, ami gyakorlatilag a 6-11 éves diákoknak adott korlátlan számban lehetőséget a térítésmentes utazásra a települések közötti menetrend szerinti hajókon. Népszerűnek bizonyult a Visszajövünk kampány is, melynek keretében 15%-kal olcsóbban lehetett felszállni mind a menetrendi, mind a sétahajókra. Emellett számos együttműködési formát alakítottak ki a Balaton-parti szolgáltatókkal, amelyeknél fel lehetett használni a Bahart kuponjait.

Augusztus 31-től már utóidényi menetrend szerint közlekednek a Bahart menetrend szerinti személyhajói és kompjai. A településeket összekötő menetrendi hajójáratok szeptember 27-ig már csak 4 útvonalon, Siófok-Balatonfüred-Tihany, Badacsony-Fonyód, Balatonboglár-Révfülöp és Balatonmáriafürdő-Balatongyörök-Szigliget-Badacsony között járnak. Emellett szeptember 27-ig még nyolc kikötőből indulnak sétahajók is. A Szántód-Köröshegy és Tihany között közlekedő komp az utóidényi, október 4-ig érvényben lévő menetrendje szerint rövidebb ideig, de továbbra is 40 percenként jár.

A Bahart számára a következő év mindenképp kiemelkedő lesz, mivel 2021-ben ünneplik a balatoni hajózás 175-ik évfordulóját.

Földesi László

Fotó: a szerző felvételei