A veszélyhelyzet feloldásával, az Óbudai Kulturális Központ házai újra megnyitották kapuikat. Az öt kulturális intézmény nyitva tartása – a programok függvényében – eltérhet.

Az Óbudai Kulturális Központ (San Marco u. 81.) kínálatában minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot, legyen az színházi előadás, gyerekprogram, koncert, kiállítás, táncház, nyelvtanfolyam vagy karate edzés. A San Marco Galéria számtalan neves kortárs képzőművész kiállításának ad helyet. A ház egy minden igényt kielégítő színházteremmel is rendelkezik, melynek érdekessége, hogy a székek, a színpad, de még a tető is teljesen mobil. A színházterem tetőszerkezete teljesen széthúzható, ezért a szabad ég alatt is élvezhető a program. Több terem fala ugyancsak mozgatható, és így igény szerint alakíthatóak az épület terei.

A Csobánka tér 5. szám alatt található Békásmegyeri Közösségi Ház elsődleges tevékenysége a fiatalok, az aktív fiatal felnőtt korosztály és a kisgyermekes családok, kismamák megszólítása és bevonása, természetesen figyelembe véve az idősek igényeit is. Amatőr könnyűzenei fesztiválok, különböző klubok, és irodalmi teaház várják az ide látogatókat. Az óvodás és iskolás csoportokat színházba, koncertre, játszóházba, az aprók táncára várják, a legkisebbeket nyelvi kurzusra és a babaszínházba.

A közösségi ház változatlanul teret ad a kerületben élő nemzetiségek bemutatkozásának, az évszakokhoz, ünnepekhez kötődő rendezvényeknek, báloknak. Itt is megtalálható egy korszerű technikával felszerelt színházterem, valamint három kisebb tanfolyami terem. A közösségi ház falán rendszeresen vetített verseket és fotókiállításokat láthatnak a járókelők.

A Csillaghegyi Közösségi Ház (Mátyás király út 11-15.) nemcsak a kerület, hanem Budapest kulturális életének is jól ismert helyszíne. A csaknem 100 éves épület a Bösinger-féle Csillag vendéglőként nyitotta meg kapuit, később kávéházként is működött, s több időszakban is táncos rendezvények helyszíneként üzemelt. A ház elsődleges célja Csillaghegy térségében és a környező új lakónegyedekben élők számára gyermekprogramok, gyermekfoglalkozások szervezése. A legnépszerűbb programok: drámajáték, néptánc, népi játék, kézműves foglalkozások, baba-mama foglalkozás, gyermekzsúr, játszóház és hétvégi bábszínház. A helyszín büszkesége a játszóterük mellett, egy valódi Ganz UV villamos kocsi.

A Civil Ház (Végvár u 2.) gyerekprogramokkal, workshopokkal, irodalmi felolvasóestekkel, házimozival várja vendégeit. Utóbbiban profi hangtechnikával rendelkező vetítővásznon lehet filmeket nézni. Minden program ingyenesen látogatható, emellett a Civil Ház – nevéhez méltóan – a helyi civil szervezeteknek is lehetőséget nyújt arra, hogy találkozzanak a lakossággal.

A Kaszásdűlői Kulturális Központ (Pethe Ferenc tér 2.), rövidebb nevén a 3K az Óbudai Kulturális Központ ötödik háza, mely 2013 szeptemberében nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy egy lépéssel közelebb hozza a kultúrát, s egyben új közösségi, közművelődési teret teremtsen a Kaszásdűlő környékén élők számára. A 3K a tervezett programjait a közönség igénye szerint, a helyi adottságok figyelembevételével állítja össze. A professzionálisan felszerelt és minden igényt kielégítő színháztermük magas színvonalú színházi előadásoknak és koncerteknek, családi programoknak, táncos rendezvényeknek, kiállításoknak ad otthont.

Tánctermükben a legkisebbektől a nyugdíjas korosztályig különféle mozgás, tánc, zene és nyelvtanfolyamokkal várják az érdeklődőket.

Az Óbudai Kulturális Központ a házak programjait folyamatosan frissíti, bővíti, melyekről az érdeklődők a www.kulturkozpont.hu címen, illetve az intézmények Facebook oldalain találhatnak napra kész információkat.

Földesi László

Fotó: ÓKK