A Magyar Természettudományi Múzeumban időszaki vándorkiállításként ismét megtekinthetők a Váci Fehérek templomának felújítása során megtalált kripta múmiái. A munkások a templomtorony alatt feltárt boltozatos, addig nem ismert helyiségben 265 díszes, festett koporsót találtak, bennük mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett elhunytakat. A fizikai körülmények szerencsés közrejátszásának köszönhetően létrejött természetes mumifikálódás révén felbecsülhetetlen információkhoz juthat általuk a tudomány. A múmiák időutazók, révükön számos új ismerethez juthatnak a kutatók. A megőrzött szövetek vizsgálatával megtudhatjuk, kik voltak, mit dolgoztak, mit ettek, milyen betegségekben szenvedtek, mit viseltek. Megállapítható egészségi állapotuk és családi kapcsolataik, néha személyes történetük is.

A testek megóvására minden lehetséges körülmény biztosított: klimatizált szekrények teszik lehetővé az állandó hőmérsékletet és páratartalmat. A kutatások során az évek alatt a szakemberek megállapították, hogy a 253 múmiából 189-en kimutatható a tbc kórokozójának DNS-e. Többen közülük viszont hordoztak egy kulcsfontosságú gént, amelyik megakadályozta, hogy a betegség legyűrje őket. A szakértők ezt próbálják izolálni. Ma már nem fertőznek, mert a múzeumba szállítást követően nagyenergiájú röntgensugárzással a kórokozókat elpusztították.

A visszapillantás ezeknek az embereknek az életébe csak egy ajtónyílásnyi rés. Ám mégis különös érzés, hogy a váciak ugyanazokon az utcákon járnak, mint ők egykor, ugyanazok a templomok, és ott a piac is, mint amikor még ők éltek 200 évvel ezelőtt.

Ez az időszaki vándorkiállítás ilyenkor, halottak napja körül a halálra, az élet múlékonyságára és az ezzel megbékélésre is figyelmeztet. November 30-ig látogatható.

Hajós Anna