Új erdőket telepítenek, tanösvényt építenek, oktatóközpontot nyitnak és pihenőhelyet létesítenek a következő három évben a 27 ezer hektáros, 1981-ben létrejött Pilisi Bioszféra Rezervátumban, mely a Pilist és a Visegrádi-hegységet foglalja magában. Az UNESCO jelenleg 122 országban, 680 hasonló rezervátumot tart nyilván. E területek kezelői arra törekszenek, hogy megőrizzék a természet sokféleségét és fenntarthatóvá tegyék a használatát.

Az elmúlt év végén a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), valamint Pilismarót önkormányzata együttműködési megállapodást írt alá a további fejlesztésekről, illetve az azokkal összefüggő feladatok összehangolásáról. Ennek keretében egy új tanösvényt hoznak létre, a település határában található Miklósdeák-völgyben lévő halastó pihenőhelyet pedig a falu közössége oktatási, nevelési és turisztikai célra használhatja.

Emellett a DINPI madárvédelmi bemutatók megtartására alkalmas odútelepet létesít, Pilismarót önkormányzata pedig több hektáros területtel pályázik az Agrárminisztérium Országfásítási Programjára. A Pilisi Bioszféra Rezervátum területén összesen 16 település található, melyekkel a rezervátum működtetői hasonló együttműködési megállapodásokat szeretnének kötni a további fejlesztések érdekében.

A parkerdő és a DINPI eddig is több százmillió forintot fordított a rezervátum területén olyan természetvédelmi munkákra, mint például a vizes élőhelyek létrehozása, inváziós fafajok visszaszorítása, erdők és gyepek természetességének növelése, barlangok védelme vagy erdei iskolák fejlesztése. 2018 óta Pilisszentkereszt térségében újabb 530 hektárral nőtt az örökerdők területe a Pilisi Parkerdőben, így már a kezelt terület 40%-án nagyterületű fakitermelések nélkül végzik gazdálkodási feladatukat a pilisi erdészek.

A vadgazdálkodás és az örökerdő-gazdálkodás összhangjának megteremtését is új módszerekkel segítik a pilisi erdész szakemberek. A vadállomány nagyságának felmérésére a hagyományos becslési eljárások mellett az erdei vegetáció összképe alapján is következtetnek a növényevő nagyvadfajok sűrűségére.

A Pilisi Bioszféra Rezervátum a magyarországi természetjárás bölcsője, ezért kedvelt kirándulóhely. Az Országos Erdészeti Egyesület szerint a főváros környéki erdők az ország leglátogatottabb turisztikai célpontjai közé tartoznak, amelyekben évente mintegy 25 millió látogatási alkalmat regisztrálnak a szakemberek. Az egyre növekvő érdeklődést megerősítik az új turisztikai létesítményekben elhelyezett látogatottság-számlálók is. A gyalogos természetjárás mellett a kerékpáros és a lovas turizmus fejlesztésében is évről-évre jelentős előrelépések történnek. 2018 óta működik a Pilis Ride lovas túraútvonal, a kerékpáros turizmust szolgáló Pilis Bike nyomvonalak pedig közvetlenül csatlakoznak az esztergomi vasútvonalhoz.

Földesi László

Fotó: Pilisi Bioszféra Rezervátum