Az Országos Széchényi Könyvtár „Magyar márkák, magyar plakátok” címmel időszaki kiállítást nyitott, amelyen egykori és mai is létező cégérek minőségi vizuális megjelenítésével találkozhatnak a látogatók. Hosszas kutatómunka után, amelyet a Térkép-, Plakát-, és Könyvnyomtatványtár munkatársai végeztek, tárják most a közönség elé mindezt. Ugyanis az OSZK-ban található az ország legnagyobb, mintegy nyolcvanezer darabos grafikai plakátgyűjteménye, amely őrzi a plakát születésétől kezdve a legjelentősebb darabokat.

A plakát célja az áru, termék, szolgáltatás, kultúra, sport, vagy éppen politika iránti figyelem felkeltése volt. Megrendelésre készültek, tömörek, jelképekben gazdagok; különleges a színhasználat, egyszerűség és rövid szöveg a jellemzőjük. Gyakori az ötletesség és a humor. Ezek az utca hírmondójaként a reklám, a propaganda és a véleményformálás legfőbb eszközei voltak.

Számos kultúránkhoz köthető márka, vagy márkanév megörökítői. Így a rádióiról híres Orion, a Stühmer csokoládé, vagy a népszerű Dreher sör. Helyi márka az IBUSZ, a Budapesthez köthető Közért, és például a Corvin áruház. A „Magyar márkák, magyar plakátok” című tárlaton ezzel a hattal találkozhatunk. Van, amelyiknek a története a XIX. századra, van, amelyik a múlt század második feléig nyúlik vissza. Akad, amelyik ma is él, mások már csak az emlékezetben. De az évtizedek során mind fogalommá váltak.

A plakátokat néhány tárgy is kiegészíti. A látvány segít az adott kor művészi stílusába, történelmébe bepillantani.

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében, a Budavári Palota F épület, VI. emeletén.

Hajós Anna

Fotó: Országos Széchényi Könyvtár