Pápa Fő terén áll a Nagytemplom, amely építésekor, a XVIII. században Magyarország legmagasabb épülete volt; Fellner Jakab legnagyobb szabású alkotása. Érdemes körbejárni a téren, hangulatos barokk házak sorát láthatjuk. És a közelben további templomokat: a Ferences és a Pálos/Bencés templomot és kolostort.

A XVIII. századtól a zsidóüldözésig Pápán élt a Dunántúl legnépesebb zsidó közössége. És itt épült az ország harmadik legnagyobb zsinagógája. Meghatározó szereplői voltak a város és környék gazdasági, kulturális és társadalmi életének. A jelenleg felújításra váró épületben ifjabb Rajk László és Gyekiczki András által 2020-ban kialakított különleges tárlat mutatja be az akkor itt éltek óriási fotóit, tárgyait, mindennapi életét.

A Pannonia Reformata múzeum II. József türelmi rendelete révén épülhetett meg református templomnak, bár nem az utcáról, hanem egy belső kertből nyílt a bejárata. Halászné Kapcsándi Szilvia, a múzeum munkatársa kalauzolta az újságírócsoportot, az Ótemplom látnivalói között. A tárlatok minden korcsoportot meg tudnak szólítani, a tárgyak, a hímzések, a vizsolyi biblia mellett az alagsorban a gyűjtemény különlegessége, egy egykori református kollégiumban tanuló ajándéka, óegyiptomi koporsó és Hori múmiájának látványa is vár. Hasonló ikonográfiával díszített szarkofág csak kevés múzeumban csodálható meg.

Pápától 15 kilométerre épült Gannán az a római katolikus klasszicista templom, amely a Szent Kereszt felmagasztalása nevet viseli. Nagy Gábor polgármester elmondta, ez egyúttal az Esterházy grófok temetkezési helye is az altemplomban. Maga az épület Charles Moreau francia építész tervei alapján készült, kupolájának formája és festése a római Pantheont idézi. A sírbolt közepén márvány köroltár áll, ottjártunkkor az utolsó idetemetett, Esterházy Péter író fényképével. A hatalmas teremben kő és bronzszarkofágok, valamint urnák őrzik a család több mint ötven tagjának nyugalmát. Ganna sváb lakosságú település; 200 körüli a lakosa. Évente huszonhat rendezvényt, eseményt tartanak, amelyek lebonyolításában, szervezésében a helyi német önkormányzat is tevőlegesen részt vesz.

Pápa különleges látnivalói közül is kiemelkedik a Bázis repülőtér. Itt állomásozik a 17 nemzet közös fenntartásában működő Nehéz Légiszállító Ezred, amelyhez három C-17-es magyar felségjelű szállítórepülő tartozik. Magát a repülőteret 1936-ban építették, majd a II. világháború során a németek megszállták. A Taszár melletti reptér bezárása után történt meg három lépcsőben a felújítás és kibővítés. A NATO 64 millió, Magyarország többmillió euro ráfordításával kapta meg a 6 négyzetkilométer területű, magyar tulajdonú reptér a mai formáját. Épült új irányítótorony, új térburkolat, technikai eszközök, szállító gépkocsik és nagyteljesítményű tűzoltóautók beszerzése történt meg. Futó és focipálya, kondipark, művelődési otthon a katonák formában tartását segíti – ismertette Magasy Zsolt ezredes, reptérparancsnok. 2007-ben negyven évre szóló szerződést kötöttek az üzemeltetésre. Számtalan teljesítési feladatot látnak el a gépek tulajdonosai által megvásárolt, éves szintre lekötött időtartamok szerint.   Így például az amerikaiak 1000 órányit, a magyarok pedig 50 órányit használhatják a gépeket szállításra. Előzetes bejelentéssel látogatható a repülőtér, szívesen kalauzolják az érdeklődő csoportokat. Ők is megcsodálhatják a bejárat közelében a már csak „szoborként” ég felé nyúló MÍG harci repülőket és ezt a különleges világot.

Hajós Anna