A magyar határ melletti Nógrád régió váraival, vízitúrájával, műemlékeivel vonzza a turistákat. Most az ottani Turisztikai hivatal képviselői és a legérdekesebb borászat, kecsketej feldolgozó, kézműipar és méhészet szakemberei jöttek el Budapestre, hogy újságírókkal és utazási irodák munkatársaival ismertessék a friss eseményeket, fejlesztéseket, amelyek révén a múlt és a jelen összekapcsolódik.

Tomás Krahulec, a turisztikai szervezet igazgatója elmondta, 2020 óta folyik általuk az infrastruktúraépítés. 22 projekt megvalósítása szerepelt a tervekben. A központjuk Losonc, amely a régi stratégiai kereskedelmi utak kereszteződésében jött létre, és múltját számos műemlék, szakrális és városi épület bizonyítja. Közéjük tartozik az 1925-ben épült zsinagóga, amely 2015 óta teljes szépségében áll, multikulturális feladatot tölt be, és része a Szlovák Zsidó Kulturális Örökség útvonalának.

A nagykürtösi járásban, Alsósztregován, ahol az ősi Madách kastély található, ahol Madách Imre született, és megírta „Az ember tragédiáját”, kulturális központot alakítottak ki. Van itt kemping, kedvelt kis strand, és kerékpárkölcsönző is. Az Ipoly folyó alsó szakaszán raftingolni lehet. Busa községben turistaszálló, Torincsban úszó móló rekonstrukciója folyik, ezen a nyáron megnyitják mindkettőt. A folyó végig vezet a Madárvédelmi Területen, ahol szürkegém kolónia él, és más védett állatfajok is láthatóak.

A dévényi kastély újdonsága a kínzókamra, éheztető kamrával. De egy bankett teremmel is bővült az itteni kínálat. A Füleki várban látható egy őskori kemence, amelyet a mostani fazekasmesterek építettek fel az akkori tüzelő berendezéseknek megfelelően.

A Somoskői Nemzeti Természetvédelmi Terület 7,9 hektáros. Ahogy a magyarországi részen, itt is megmaradt egy különleges, egyedülálló földtani képződmény, a „kővízesés”. Kilenc méter magas, és fölötte a középkori vár romjai állnak, a turisták nagy érdeklődésére.

Élményvonatok vihetik az üveggyártás szerelmeseit a besztercebányai régióban, augusztus 5-től az Üvegexpressz Zólyomból Gyetván és Losoncon keresztül Rimakokovára szállítja az utasokat. Itt egy régi, romos történelmi iskola épületéből információs központ lesz. Egy felújított indóház pedig múzeumként látogatható, valószínűleg Csontváry festmény is látható majd itt.

Még egy érdekesség a sok közül: Rapp település egy gyógyfürdő helyszíne, ahol a medencét a föld mélyéből feltörő reliktum tengervíz tölti meg. A környék a magyar határon átnyúló, közös UNESCO Novohrad – Nógrád Geopark része, ahol sokmillió éves fosszíliák, őskori csontok, ősállatok, víziállatok fogai és kövületek bizonyítják, hogy egykor itt őstenger volt.

    Losoncon kézműves műhelyek működnek; 108 márkás regionális termék bemutatója, 16 szolgáltatás ismertetése történik. Ezek is formálják a régiót. Készül sokféle termék kecsketejből, az élelmiszereken kívül krémek, szappanok, testápolási készítmények. A nagykürtösi borút biotermesztésre alapít. Lehetőséget teremt hét község részére, hogy a környékükön termelt borokat és készítőiket is megismerhessék. A kistérségben több évszázada készülnek borok. Minden évben számos érdekes eseményt szerveznek: ilyen az újborok kóstolója, a kóstolgatás a nyitott pincékben, vagy a hagyományos szüret.  Különlegességeket is lehet kóstolni, mint az itt készülő fekete ribizlibort, amely Zsély falu közelében, kemény homokba vájt pincékben érlelődik, és eredete a korai középkorig nyúlik. A GA-BOR családi borászat 2003-ban 3 hektár feketeribizli telepítésével kezdődött. Ez az egyik legegészségesebb gyümölcs, bora jótékonyan hat a vérszegénység ellen. Külön értéke, hogy a növényt nem kell vegyszeresen kezelni. A borászat évente korlátozott számú palackkal készít, száraz, félédes, kandírozott, desszert, fűszeres és barrique változatban. Védjegy tulajdonos a cég.

Hajós Anna

Fotó: Slovakia Travel