A balesetek számának csökkentése és a hatékonyabb közlekedés biztosítása érdekében, teljesen átépítették Makó egyik korábban balesetveszélyes csomópontját, ahol egy négyágú körforgalmat alakítottak ki.

A munkálatok elvégzésének ideje alatt a forgalom nem állt meg, a kivitelezés ideiglenes forgalomterelés mellett, végig az ütemtervnek megfelelően haladt. Mivel a csomópont építési munkáit érintette a 430-as főútról érkező, folyamatosan nagy forgalom, így precíz, pontos tervezést és kivitelezést igényelt, hogy a fejlesztés megvalósulása mellett a közlekedés zavartalanul haladjon az érintett szakaszon.

A beruházás részeként megtörtént a hozzá tartozó közvilágítás kiépítése és egy közcélú elektromos hálózat kiváltása, valamint az itt haladó gázvezeték felújítása is. A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a DÉLÚT Kft. kivitelezésében, hazai forrásból valósult meg nettó 289 millió 912 ezer 170 forintból. Ezzel a 700 éves alföldi település közúti megközelítése még biztonságosabbá vált.

Makó történelmi városközpontjában számos nevezetesség található. A Széchenyi teret az eklektikus Korona Szálló, a neobarokk Bérpalota és a romantikus Régi Városháza szegélyezi. Itt található az a szoborpark is, ahol bronzba öntötték a város híres szülötteit: Galamb Józsefet, Návay Tamást, Dobsa Lajost és Pulitzer Józsefet. A főtérből nyílik Makó sétálóutcája, ahol a neobarokk Postapalota tőszomszédságában áll Makovecz Imre egyik kiemelkedő alkotása, az 1998-ban átadott Hagymaház.

Ugyancsak a világhírű organikus építész tervezte az Erdei János nevét viselő sportcsarnokot, a makói autóbusz-pályaudvart, Közhivatalok Házát, az újvárosi bölcsőde Búza utcai épületét, az új gyógyfürdő és wellnessközpontot és a Pulitzer József Kollégiumot is. Az új építészeti értékek következetes megteremtésért és a régiek megóvásáért a település 2010-ben Hild János-díjat kapott.

A város számtalan sokszínű idegenforgalmi látványossággal várja az idelátogatókat, melyben a hangsúlyt a kulturális programok és a termálfürdő alkotják. A Középvárosként ismert részen található Makó legjelentősebb idegenforgalmi vonzereje, a Termál- és Gyógyfürdő, ami 11 medencével, wellness-, élmény- és gyógyelemekkel várja az idelátogatókat. Itt az első termálkútfúrások még az 1848-as szabadságharc idején kezdődtek meg. Makovecz Imre mondta egykor, hogy az általa megálmodott fürdő a víz és a tisztaság temploma. A Hagymatikum gyógyvize elsősorban az idegfájdalmak és az ízületi kopások orvoslásában kiváló hatású.

A város számos programot kínál vendégeinek és lakóinak egyaránt, arra törekedve, hogy minden korosztály megtalálja a kedvére valót. Gasztronómiai szempontból a makói vöröshagyma nemzetközileg is elismert és keresett termék, így az ehhez kapcsolódó hagymapálinka vagy a hagymás kenyér szintén növelik a város ismertségét. Nem véletlen, hogy a három napos Makói Nemzetközi Hagymafesztivál minden évben a város és a térség legjelentősebb rendezvénye, mely országosan is ismert és jegyzett program. Az évek alatt a fesztivál nagy változásokon ment keresztül, a szakmai programok ugyanis kiegészültek kulturális rendezvényekkel, koncertekkel és gasztronómiai vetélkedőkkel is.

1999 óta rendezik meg a város legrangosabb bálját a Hagymaházban, a Hagymakarneválra, Makó össznépi farsangi mulatságára és jelmezversenyére pedig bárki benevezhet. A jó hangulatú eseményen Makó apraja-nagyja együtt búcsúztatja a telet. A városban található József Attila Múzeum gyűjtőterülete a makói kistérségre terjed ki. Kiállításai, többek között, bemutatják Makó 700 éves történetét, a város híres szülötteinek munkásságát, az épületben festmények és szobrok is megtekinthetők, udvarában pedig skanzen található.

Földesi László

Fotó: NIF Zrt., Tourinform