A Hibernia Nova kiadó által megjelentetett útikönyv kiválóan alkalmas arra, hogy felkészítsen bennünket az utazásra. Most, amikor „röghöz kötöttnek” érezzük magunkat, különösen jó egy ilyen gazdag élménysort elénk táró könyvet kézbe venni. 320 oldalon, 35 részletes térképpel, 700 fotóval, a természeti és az épített örökség ismertetése mellett segít Svájc történelmében, mondáiban, hagyományaiban is eligazodni. Reméljük egyszer már véget ér a pandémia, de addig is érdemes a következő utazásra ebből az útikönyvből felkészülni, válogatni, tervezni.

Svájc valószínűleg a világ, de mindenesetre Európa leggazdagabb országa. És az átlagember mit tud róla? A hegyek, a sajtok, a csokoládé és a lila tehén, a tavak, az órák és a bankok hazája. Néhány várost a magyar történelemből ismerünk, mint St. Gallent, ahová a portyázó magyarok is eljutottak több mint ezeregyszáz éve, és ahol aranytintával írt zsoltároskönyv van, meg az első németre fordított Miatyánk. Aztán a Genfi tó partja is eszünkbe jut, ahol Ferenc József feleségét, Erzsébetet megölte egy olasz anarchista. Konstanz, ahol Husz Jánost máglyára vetették.

Az ország 26 kantonból álló szövetségi állam. Már a rómaiak építettek itt úthálózatot, az Alpokon is keresztülhaladót. Francia, olasz, német és rétoromán a hivatalos nyelv. Mivel a világháborúkból kimaradtak, nem véletlenül mentették ide sokan a pénzüket a hadviselők soraiból. Az első Béke-Nobel-díjas szintén svájci volt, Henry Dunant, a Nemzetközi Vöröskereszt megalapítója.

Sokrétű a választék, amit az érdeklődő turistának ez az ország kínál, télen-nyáron, sőt minden évszakban egyaránt. A könyv nemcsak a múlt értékeit mutatja, hanem a rendezvényeket, kiállításokat, sporteseményeket is felsorolja, amelyek ide tartoznak. Nyilvánvaló, hogy nem olcsó ország, ám megbízható és magas színvonalú. Végül pedig gyakorlati tanácsok ugyancsak segítik a megismerést.

A szerző, Wierdl Viktor felhívja a figyelmet a Svájci Idegenforgalmi Hivatal által kialakított „Nagy svájci túra” 44 kiemelt állomására. Köztük van például az UNESCO védett Svájci Nemzeti Park, amely Közép-Európa legrégebbi, az országnak pedig egyetlen ilyen területe. Világörökség a XII. század óta folyamatosan működő Müstair-i bencés apácakolostor. Ide tartozik a 130 kilométer hosszú vonalon közlekedő egyik vasút, meg a spirális viadukt. Mindenütt szerepel a könyvben a megközelíthetőség is.

A nagyvárosok környezetét szintén ismerteti az útleírás, így a főváros, Bern közeli Emme folyó ugyancsak szóba kerül, amely mellől a nálunk is kedvelt ementáli sajt származik. Az ország egyik ékessége a Rajna vízesése, ez Európa legnagyobbja. Nem maradnak el a sportolási lehetőségek, a síterepek nehézségi fokkal együtt. Olyan fantasztikus információ gazdag a könyv, hogy például jelzi, hol és mikor van egy településen ingyenes faluséta.

Végül külön fejezet foglalkozik az Ausztria és Svájc határán lévő Liechtenstein történelmével, földrajzával, a kis hercegség turisztikai látnivalóival.

Hajós Anna