A koronavírus terjedésének megfékezésére Oroszországban is számos korlátozó intézkedést hoztak. 2020. március 23. és április 30. között az egész országban munkaszünetet és kötelező karantént rendeltek el, 2020. május 1-től a karantén meghosszabbításáról már nem országos, hanem a helyzet függvényében regionális szinten döntenek.

A karanténkötelezettséget fokozatosan enyhítették, első körben az állami irányításban és a kiemelten fontos gazdasági szektorokban indították újra az életet. Az utazási irodákat – legyen az akár tour operátor vagy ügynökség – viszont továbbra is az ideiglenesen felfüggesztett tevékenységek közé sorolták. Az utazási irodákra vonatkozó korlátozás feloldásáról szintén regionális szinten hozhatnak döntést. Június elejétől fokozatosan oldották fel az utazási irodákra vonatkozó korlátozásokat is.

Az oroszországi turizmus irányításáért állami szinten felelős Roszturizm a vírus terjedésével párhuzamosan hozta meg a korlátozó intézkedéseit. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy 2020. március 27-én Oroszország minden nemzetközi légijáratát leállította, kivételt csak azok képeztek, amelyek a külföldön ragadt orosz állampolgárokat szállították haza.

A szigorú intézkedések áprilistól június végéig gyakorlatilag megbénították az orosz turizmust. Mind a kiutaztató, mind a beutazó forgalom megállt, az utazási irodák gyakorlatilag csak azzal voltak elfoglalva, hogy a korábban megszervezett utazásokat és megrendelt szolgáltatásokat módosítsák. Az ügyfelek egy része 2021-re foglalta át a korábban tervezett utazását.

Mindenképpen biztató, hogy júniusban a belföldi turizmus újraindult. Június elején a Roszturizm elsőként a szibériai régiókba, majd a tengerparti üdülőhelyekre induló járatok nyitását jelentette be. A nemzetközi járatok csak augusztus 1-jén indultak újra. Oroszország elsőként Törökországgal, Nagy-Britanniával és Tanzániával egyezett meg a nemzetközi légijáratok újraindításáról. Azt kormányzati szinten is hangsúlyozták, hogy nincs arra irányuló szándék, hogy a külföldi utazásokat adminisztratív eszközökkel a szükségesnél tovább akadályozzák.

A járatok száma folyamatosan bővül, Svájc és Görögország már fogad oroszországi járatokat, de megegyezés született Egyiptommal, az Egyesült Arab Emirátusokkal és a Maldív-szigetekkel is a nemzetközi járatok újraindításáról. Az utazási irodák már meghirdették a 2020/2021 téli szezonra az előfoglalási kedvezményeiket. Azonban az értékesítés meg nagyon lassan indul. Az utazási irodák tartanak a járvány második hullámjától, félnek átvenni az ügyfelektől az előlegeket, de maguk az ügyfelek is tartanak attól, hogy ha befizetik a lefoglalt utak előlegeit, egy újabb járvány esetén hogyan kapják vissza a pénzüket vagy hogyan foglalhatják át az utazásukat.

Komoly gondot okoz az is, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák leginkább a középosztályt sújtották, az ő jövedelmeik csökkentek legnagyobb mértékben, viszont a külföldi utazások legfontosabb és legszélesebb fogyasztói csoportja éppen az orosz középosztály.

Szegedi Andrea