Három országos eseményhez – az Ars Sacra fesztiválhoz, a Kulturális Örökség Napjaihoz és a Műtárgyak Éjszakájához kapcsolódva ingyenes és kedvezményes programokat kínál a Nemzeti Múzeum. A látogatók nemcsak a történelmi korszakokban tehetnek sétát, hanem a kert érdekességeit is felfedezhetik.

Az Ars Sacra fesztiválhoz csatlakoztatott programokra már betelt a jelentkezés. Az Európai Örökség napokhoz csatlakozó ötven ország egyike a magyarországi eseménysorozat, a Kulturális örökség Napjai. A hagyományokhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeum a járvány ellenére szeptember 19-én sétákkal és tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket. A Mesélő falak – épülettörténeti séta résztvevői idő és térbeli utazást tehetnek a múzeum épületében, megismerve izgalmas történeteket, híres embereket, sorsfordító pillanatokat 10.30 és 12 órai kezdettel. Egy másik tárlatvezetés a Seuso kincshez kapcsolódó kutatásokat mutatja be ugyancsak ezekben az időpontokban. A TOP 10 régészeti kiállítás 13 órától az állandó régészeti kiállítás ősi kincseit ismerteti, a TOP 10 történeti kiállítás 14.30-tól a koronázási palásttól a rendszerváltásig segít áttekinteni a történelmünk legfontosabb tárgyi emlékeit. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Szeptember 18-án 15 órától olyan egyedi tárgyakkal találkozhatnak a látogatók, mint Mozart klavikordja, Sisi azon ruhadarabja, amelyben meggyilkolták, a Beethoven, majd Liszt Ferenc tulajdonában lévő zongora, vagy Sztálin szobrának kézfeje.

A Magyar Nemzeti Múzeum minden hónap harmadik szombatján, így szeptemberben is ingyenes belépést biztosít a családoknak, vagyis a 26 év alattiak, a 18 év alatti gyermekek, valamint két közeli hozzátartozójuk számára, amennyiben magyar és EU-s állampolgárok.

A múzeum honlapján további információk találhatók.

Hajós Anna

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum