Augusztus 28-29-én – nyolc év szünet után – újra nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót tartanak Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A rendezvény célja, hogy bemutassák a honvédelmi és haderőfejlesztési programra fordított összeg hasznosulását, valamint a már beszerzett, illetve a jövőben beérkező haditechnikai eszközöket és járműveket.

A mostani repülőnapra a szervezők mintegy 60-65 ezer embert várnak. A látványos légi és földi programokkal a felnőttek és gyerekek mellett a honvédség iránt érdeklődő fiatalokat is szeretnék megszólítani, és megmutatni nekik, hogy jó ma magyar katonának lenni. Bíznak abban, hogy a repülőnap hatására minél többen döntenek a katonai pálya mellett, és csatlakoznak a kadétprogramba vagy az önkéntes magyar haderőhöz.

A rendezvényen bemutatkoznak a repülőbázis vadász- és szállítógépei, lesz kötelek- és díszrepülés, illetve dinamikus légishow. A kétnapos rendezvény programja még nem végleges, de a tervek szerint a mindkét napon délelőtt 10 órakor kezdődő, hivatalos megnyitó után egy olyan díszelgő kötelék húz át a repülőtér felett, amelyben a Magyar Honvédségben rendszeresített valamennyi repülőeszköz látható lesz.

A magyarok mellett olasz, cseh, német, svéd, román brit, brazil, lengyel, horvát, török és szaúdi egyéni, csoportos vagy kötelékben végrehajtott légibemutatók is lesznek. A látogatók megtekinthetik a repülőbázison a légierőben rendszeresített Airbus és Falcon szállítógépeket, valamint a Gripeneket, a legújabb Airbus H145-ös helikoptereket, és cseh Zlin típusú kiképzőgépeket.

Bemutatkozik többek között az olasz C-27J és T346, a cseh MI-24, MI-171 és 3WA és a német H145. Remélhetően nem marad el a Pápán állomásozó nemzetközi nehéz szállítóezred amerikai gyártmányú C-17-esének repülése sem. A retro blokkban lesz látható a cseh Vodochody gyár L-29, L-159T, L-39NG, C-104, Aero-45 és C-11-es gépe.

Horvátország az új programmal bemutatkozó, Pilatus PC-9M kiképzőgépekkel repülő Wings of Storm kötelékét küldi az augusztusi repülőnapra. Egyéni bemutatót tart majd egy olasz Eurofighter, egy cseh JAS-39 Gripen vadászgép és egy L159-es, a román légierő MiG-21-ese, a brit Royal Air Force (RAF) Typhoon gépe, egy svéd SK-60-as, valamint a magyar légierő által már megrendelt brazil Embraer KC-390-es szállítógép, és az A-29-es. Látványos bemutatóval készül a repülőnapra a lengyel Orlik Team, a nyolc F-5-ösből álló Török Csillagok kötelék, valamint – Magyarországon elsőként – a Saudi Hawks műrepülő csoport is.

Természetesen, nem marad el a Magyar Honvédség hajózóinak egyéni bemutatója sem, és a nézők láthatnak majd egy MH Összhaderőnemi képességbemutatót is. A honvédségünk képességét demonstrálja egy repülőtér elfoglalást imitálva, a légi és a szárazföldi haderőnem szinte összes fegyvernemének részvételével. A Gripenek többször is megmutatják magukat, és szimulálják majd egy légtérsértő gép elfogását is.

Természetesen a szervezők a repülőgépek mellett nem feledkeznek el az újonnan beszerzett szárazföldi haditechnikai eszközökről sem. Közülük a Leopard A4-es és A7-es harckocsik mellett bemutatót tart majd a Gidrán harci jármű, míg a 24-es felderítő ezred közelharcból nyújt ízelítőt. Számos program lesz a gyerekeknek, fiataloknak, számukra akadálypályákat és egyéb őket érdeklő játékokat alakítanak ki. De lesz például VR-bemutató és lézeres lövészet is, a fődíjas pedig utasként kipróbálhatja majd az egyik új helikoptert.

A rendezvényre csak elővételben, online lehet jegyet vásárolni a www.repulonap2021.hu

oldalon. Fontos, hogy a jegyek névre szólnak, azokat másra átruházni csak névátírás után lehetséges. Ugyan a rendezvény 10 éven aluliak számára ingyenesen látogatható, a regisztráció és a „nulla” forintos gyermek belépőjegy kiváltása számukra is kötelező. A rendezvény napi látogatóinak száma korlátozott, ezért jegyeket csak a készlet erejéig, de legkésőbb augusztus 22-ig lehet vásárolni. A látogatók az aktuális jogszabályok szerint léphetnek be a rendezvény helyszínére. A belépéskor kötelező fényképes igazolványt (tíz év alatti gyereknek is), illetve a 16. életévüket betöltöttek számára a védettségi igazolványt felmutatni.

Földesi László

Fotó: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis