Az UNESCO világörökségét elnyert osztrák barokk városka maga a harmónia. A természet és az építészet összhangja jellemzi Salzburgot, de a környékét is. Az osztrák-bajor határ közelében épült; tartományi székhely, érsekség székhelye, valamint kihagyhatatlan tény, hogy Mozart szülővárosa.

A várost átszelő Salsach, bár folyóként említik, valójában mind mélységében, mind szélességében inkább pataknak tűnik, és különleges érdekessége a turistákat szállító, kismerülésű hajóknak az üvegalj, amelyen át látni a medret, méghozzá igen közelről.
Salzburgban mindig akad valamilyen esemény. 2019 nyarán az Ünnepi játékok július 20 és augusztus 31 között lesznek. Az idei a 99 alkalom, hogy a mindig rangos programok előtt a függöny felgördüljön. Neves művészek jönnek, hogy elvarázsolják a salzburgiakat és a turistákat. Öt operabemutató, négy színházi premier és számos koncert lesz. A nyitórendezvényen felhangzik Mozart Idomeneo című operája, sorra kerül Richard Strausstól a Salome, ismét műsorra tűzik Händel Alcina című művét is. A Sziklalovardában a Bécsi Filharmonikusok koncertje lesz. Nem marad el a színházi előadások sorából az eredetileg is itt bemutatott Hugo von Hofmannsthal mű, a „Jedermann”, amelynek főszerepét Tobias Moretti játssza immár harmadik éve nagy sikerrel. Mi leginkább Rex révénsmerjük a művészt. Lesznek továbbá koncertek, fellépnek kamarazenekarok, vendégzenekarok. A 43 nap alatt 199 előadás várja a művészetkedvelőket.
Hajós