A hírek szerint várhatóan a nyári iskolai szünet előtt lesz zöld útlevél – avagy immunigazolás – az Európai Unióban, elektromos és papírváltozatban egyaránt. A tervek alapján ingyenes, QR kóddal ellátott és minden tagállamban érvényesen.

Bár a tavasz még nem sok mindennel bíztat, de talán a nyár már megnyitja előttünk a nyaralási, üdülési lehetőségeket. Hogy ki mennyire bátor, optimista, azon múlik, hogyan dönt, mit választ a hosszú bezártság után. Mindenesetre a tervezéshez öröm kézbe venni az utazási irodák ajánlatait, és reménykedni…

A Proko Travel prospektusa 140 oldalon, hetvennél több országba szervez idén utat. A körutazások specialistájaként jelszavai: megbízhatóság, rugalmasság és korrekt tájékoztatás. Aki kézbe veszi az utazási iroda részletes kínálatát, biztosan talál a maga, vagy családja számára érdekes utat, helyszínt, ahová örömmel utazna. A jól megszerkesztett anyag havonta felsorolt ajánlatai között van belföldön kerékpártúra, gyermekeknek program, egynapos budapesti séta, Magyarország változatos régióiba látogatás. A külföldi érdekességek között különösen a nyári hónapokban, valamint szeptemberben és októberben bőséges a lehetséges uticél. A körutazások mellett hegyektől a tengerekig, szigetektől a szárazföldig terjed a lista. Ugyancsak segít az eligazodásban, hogy mindenütt felhívják a figyelmet az egyes utak nehézségi fokára – tűsarkútól túrabakancsig jelölve, a külföldi kerékpártúráknál pedig megtalálható a nehézségi fok.

Az sem lényegtelen, hogy idegenvezetőik az elmúlt években többször is elérték „Magyarország év idegenvezetője” címet, annak fokozatait. Biztosítottak az ország több területén a fel-, és leszállóhelyek az egyes utaknál.

A széles kínálati skálán találni több országot érintő utakat, repülő, hajó és autóbusz megközelítéssel. Vagy éppen Svájc híres felvonói és vonatai, Tirolban a „Hegyi doktor” sorozat rendelője is az egyik kirándulás helyszíne. Specialitás az éjféli napsütés Norvégiában, Svédországban, Dániában, Finnországban. Ilyen lehetőség a kevéssé ismert Moldávia és a Duna delta, a Monarchia – szlovén, horvát és olasz emlékeinek látogatása.        Valószínűleg sokan vágynak Kínába, a Tiltott város vagy az agyagkatonák megcsodálására, Dubaiba, Thaiföldre, az amerikai kontinensre.

A programok mellett a részletes és az összesített ár is szerepel. Mindehhez csodálatos képek járulnak.

Hajós Anna