A Magyar Kultúra napján megnyitott, különleges szépségű épület, a Magyar Zene Háza, telve programokkal, múzeummal, zenetörténeti kiállítással várja a látogatókat a budapesti Városligetben. És nemcsak várja, hanem hatalmas mennyiségben fogadja is az érdeklődőket, akik bejárják a helyszínt, és egészen biztosan nem csalódnak sem a látványban, sem a kínálatban.

A tervező, a japán Sou Fujimoto igazolta világhírét. 2014-ben 168 pályamű közül nyert nyílt pályázaton tervével. A tervek alapján már 2021-ben a legjobban várt új épületnek nyilvánította a WAC; 2019-ben a világ legjobb középületének választották meg, 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésének fődíját ítélték a Zene házának.

A megvalósítás elképesztően érdekes és különleges lett. A cél az, hogy nemcsak a zenebarátok számára legyen vonzó, hanem mindenkinek tudjon megnyerő, egészen ritka látnivalót és hangzásvilágot kínálni. Az előcsarnok már szinte kényszeríti a belépőt, hogy felfelé tekintsen, mert tükrözi a környező természeti szépségeket, sárga félgömbjei a Nap sugárzását. Innen lehet belépni a koncertterembe, amelynek befogadóképessége az adott alkalom szerint változtatható. A hatalmas üvegfalak ugyancsak különleges technikával készültek egy szintén japán műhely által megszabottan, hogy ilyen körülmények között is a hangzás tökéletes legyen, ahogy a kisebb előadóteremé is. Akusztikai bravúr született.

Az alsó szinten az állandó kiállítás a legelső átfogó zenetörténeti tárlat Magyarországon. Az európai és kiemelten a hazai zenetörténet fordulópontjait mutatja be. Külön terem foglalkozik a Himnuszunkkal és alkotóival. A látogatók 1000 négyzetméteren, ismerkedhetnek a „Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben” című zenetörténeti kalandozással az ősember mágikus dobolásától, vagyis a zene születésének pillanatától indulva. Foglakozik a magyar népzene gyökereivel és az operával egyaránt. Erkel, Liszt, Bartók és Kodály sem marad ki, ahogy a legmodernebb zenei stílusok sem. Itt működik a hangdóm is, ahol a látvány és a hanghatások együtt adják az élményt.

Az emelet pedig az elmélyüléséhez és az oktatáshoz kínál jól tagolt tereket, és itt található a digitális archívum, amely a hazai könnyűzene számos dokumentumát tartalmazza.

Hajós Anna