Valószínűleg nagyon kevesen tudják, hogy az első albán királyné magyar volt. Azt azonban még kevesebben, hogy Apponyi Geraldine grófnő, akiről a múzeum kerti egykori kertészlakban kialakított cukrászda most a nevét kapta, az 193o-as évek vége felé itt dolgozott a múzeum épületében, az intézmény munkatársa volt. Az Auguszt cukrászda, amely elnyerte 2011-ben a Magyar örökség díjat is, versenytárgyalás révén, mint a legjobb ajánlattevő kapta meg az üzemeltetési jogot. A megnyitót nagy érdeklődés kísérte, eljöttek a dr. Hunyor Imre fényképalbumát, amelyben a királyi esküvőt megörökítő fotók találhatók, a múzeumnak ajándékozó leszármazottak, valamint a cukrász-vendéglátó szakma, és a diplomácia részéről sokan.

Varga Benedek, a múzeum főigazgatója nyitó beszédében megemlítette, hogy kevesen mondhatják el, hogy egy volt kollégából királyné lett. A grófnő a gyűjtemények feldolgozását segítette, kiadványokat árult és a látogatók idegen nyelvű tájékoztatásában vett részt. Zogu albán királlyal 1938-ban kötöttek házasságot a világsajtó és a magyar diplomácia figyelmében. Albánia olasz megszállása vetett véget uralkodásuknak egy évvel később. Ám a rövid idő alatt is Apponyi Geraldine nevéhez fűződik az első szülészeti kórház létrehozása, és hozzá kötődik az első rádióadás is. Az eseményen részt vett Arian Spasse Albánia magyarországi nagykövete, aki elmondta, ez az év a két ország kapcsolatának felgyorsulását hozta. Ide látogatott az albán miniszterelnök, az albán elnök, Tirana polgármestere, felavatták Szkander bég szobrát. A Geraldine cukrászda megnyitása „hab a tortán”. Jövőre lesz a királyné halálának huszadik, valamint a két ország kapcsolatfelvételének századik évfordulója.

Auguszt-Arató Flóra és férje Perge-Oláh Norbert, a család ötödik generációjaként megköszönte a munkatársainak és a múzeumnak az inspiráló segítséget. Kérdésünkre elmondták, készültek egy olyan, Geraldine-ról elnevezett süteménnyel is, amely birsalmával, az albánok által kedvelt édességgel ízesített. Az üzlet megközelíthető a múzeumkert hátsó részéről is, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között fogadják a vendégeket széles kínálattal. A cukrászdában látható Apponyi Geraldine fotója, amely mellett a negyedik generációs Auguszt Olgát fotózhattuk le.

Az új létesítményt Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat nevében áldotta meg a sikerért.

Hajós Anna