A Múzeumok éjszakája elképesztően sok érdeklődőt vonz minden évben. Sokan élnek a lehetőséggel, hogy kihasználva a különleges kínálatot, olyan helyszíneket keressenek fel, amelyek talán csak ritka alkalmakkor jutnak az ember eszébe, mint kulturális élményszerzési alkalom. Az országban mintegy négyszáz intézmény közel kétezer programot kínált.

Így jutottunk el mi is – megismerve a Fiumei úti Sírkert és Nemzeti Örökség Intézete kínálatát – a szombat esti sétára, amely alatt tematikus utak során, a kert saját idegenvezetői segítségével járhatták be a jelentkezők már délutántól a hazai temetőtörténet legfigyelemreméltóbb síremlékeit. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy a jelentkezők már előzetesen minden helyet lefoglaltak. 

Este nyolc órakor indult a „Síron túli utazások” tematikus séta, amelynek első állomása az a hatalmas Apponyi hintó volt, amely csak nemrégiben került ide a közlekedési múzeum raktárából, és amelyet üvegpavilon vesz körbe, mögötte pedig interaktív információs fal segít mindent megtudni róla. Azután következtek íróink, irodalmunk nagy utazóinak a sírhelyei, amelyek mindegyikénél a Proscenion Drámaszínház egy-egy művésze olvasott fel részletet az adott szerzőtől. Így hallhattuk Mikszáth Kálmán kesernyés történetét, majd Jókai Mór berlini tapasztalatait, azután József Attila megrázó versét, az iparművész és író Lesznai Anna írását és végül Szerb Antaltól egy részletet – igazán ideillőt – Az utas és a holdvilág című regényéből. Az út a sírok között igencsak romantikus volt, a fák alatt néhány lépésenként lámpások pislákoltak. 

Itt szólt bele a további programlehetőségbe az időjárás. Villámlás, dörgés, eső zavarta a csoportot a közeli Kossuth mauzóleumba. A 2015-ben restaurált épületet 1909-ben tervezte Stróbl Alajos és Gerster Kálmán. Mint megtudtuk, ez Magyarország legnagyobb sírépítménye, amelynek csodálatos mennyezeti mozaikját Róth Miksa készítette Kölber Dezső tervei szerint muránói üveg felhasználásával és aranyozással. Kihagyhatatlan, megrendítő élmény a megtekintése. Itt nyugszik Kossuth felesége és két fia is.

Sajnos az eső lehetetlenné tette a további sétákat. De szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a sírkertben a Nemzeti Örökség Intézete ingyenes tematikus sétákat indít; a részvétel regisztrációhoz kötött. Július 5, 6, 12, 13, 20, 26, 27 ezek az időpontok, mindegyik más-más témát állít a középpontba. Lehetőséget kínálnak a Salgótarjáni utcai zsidó temető történetével való megismerkedésre július 21-én, illetve augusztus 2-án és 25-én.  A séták mindkét temetőben délelőtt 10 órakor indulnak. Augusztusban a Fiumei úti temetőben 3-án az olimpikonok, 9-én a muzsikusok, 10-én és 30-án a mauzóleumok, 16-án a művészparcella, 17-én a híres cigányprímások, 23-án a szobrászok és szobrok, 31-én a film nagyjai állnak a középpontban.

Hajós Anna

Fotó: Megyeri Attila